2018-04-08 309 瀏覽
「絨紅‧軟芝士蛋糕」東海堂既Cake我向來都對佢幾有信心,中伏率都幾低,抹茶甜品就更加係無得頂。呢件Red Velvet賣相都相當吸引,係我鐘意既紅色,其實好幾次係IG見到或路過都已經想買,不過次次都唔啱鐘數所以無買,今日下午剛好想食個tea就見到佢,緊係要買透黎食下!26HKD一件既靚Cake,都係正路價格既,好開心佢有切餅既版本可以買,可以比我過下口癮(有d cake佢一定要整個cake咁買,就唔太適合)size都剛好,唔會話好細件。食落去,成個感覺比預期中好味,因為紅色既cake比較深色,望落個質感不禁會聯想起絨毛,會怕紅色velvet蛋糕既部分有乾爭爭既感覺,不過並沒有,事實上蛋糕身都幾軟,上面既velvet cake 碎再配合軟芝士既黏感就更有食緊木糠布甸既感覺,更好既係佢蛋糕層之間都係用cream cheese而唔係普通cream,所以我都幾鐘意呢個cake既口感,相當夾,唔會成舊硬呱呱、乾爭爭。味道方面,芝士味都好夠,本身咸咸地配甜甜地既蛋糕,味道立體,唔會咁易厭/覺得漏~會係想繼續食落去既一件靚Cake
「絨紅‧軟芝士蛋糕」

Red  Velvet

2018-04-08