今年母親節我哋會同婆婆一齊過 所以Noah就提早幫我慶祝🥰 我哋緊要支持我哋最愛嘅東海堂😍 今年東海堂限定系列以「繁花綻放的祝福」為主題💕 Noah揀咗「花々疊.草莓麻糬千層心型花盒」搭配日系香皂花束套裝🌹俾我🥳 呢款套裝只係限量預訂200套! 「花々疊.草莓麻糬千層心型花盒」 除咗視覺造型超日系同少女心🌸 仲可以為媽媽味蕾上帶黎幸福感💕 蛋糕舖上滿滿嘅士多啤梨🍓 配上柔滑嘅士多啤梨忌廉同士多啤梨醬🤤 食起嚟好有幸福嘅感覺😚內餡係豐富嘅軟糯麻糬賦予「花々畳」靈魂夾層 真正做到色香味俱全😋 除咗「花々疊.草莓麻糬千層心型花盒」搭配日系香皂花束套裝🌸 東海堂另外仲推出咗其他共10款口味嘅母親節蛋糕 緊有一款啱你口味😍日系香皂花束一共有兩款:「優雅玫瑰康乃馨花束」 🌷同「絢麗紅玫瑰花束」 🌹 Noah揀咗滿滿香皂味嘅優雅玫瑰康乃馨花束🌷俾我😳 真係好浪漫🫶🏽 粉嫩色系康乃馨配埋玫瑰 望落好溫柔同細膩 每個媽媽收到呢束又香又有氣質嘅永恒之花 一定會好難忘同開心🥳!依家只要購買任何產品 就可以加$99 加購日系香皂花束 1 束🌹🌷

2022-12-17 234 瀏覽
📍馬鞍山東海堂📍行過東海堂,留意到佢有新出多啦A夢嘅系列!特別俾佢嘅慕絲杯吸引咗😍😍😍😍!$60一個,$159就有齊三款!除咗係個杯好靚,個杯入邊真係會有一個慕絲😱😱!分別有士多啤梨味🍓、芒果味🥭、同朱古力🍫味😝!不過佢嘅存放日只係大約一兩日,買完就要即刻食!可以同屋企人。個人覺得個慕絲都不錯,唔會太甜,味道亦都唔會好假!最鍾意係食士多啤梨味😆!重點其實都係三隻多啦A夢杯🥰!
📍馬鞍山東海堂📍

重點其實都係三隻多啦A夢杯🥰!
外賣自取
☕圓圓媽媽平時都好鍾意飲咖啡㗎,估唔到咖啡配芝士蛋糕🍰係咁好食㗎😍😍😍拿拿拿,圓圓呀,今次呢個蛋糕你淨係可以食兩啖㗎咋🤭🤭因為圓圓媽媽要自己食晒去啦,哇哈哈哈😂今次呢個係東海堂聯同日本UCC咖啡合作嘅咖啡意大利芝士蛋糕😍淨係賣相已經好吸引!以傳統Tiramisu 製法及原材料製造出經典口味😋 So yummy!🎂蛋糕嘅夾層係以意大利芝士慕絲及手指餅為主要材料,再配上口感濃郁厚實的UCC THE BLEND 117,咖啡香氣氛芳濃郁,苦中帶甘,芝士味和咖啡味盡情發揮,忌廉口感非常幼滑 ,個蛋糕仲不含酒精㗎,圓圓都食得😋😋😍值得一提嘅係呢個UCC THE BLEND 117咖啡粉係獨立包裝,每次用一條就可以沖到一杯黑咖啡,我最鍾意佢唔太酸,口感偏苦,提神一流呀🤪一路食蛋糕一路嘆住杯咖啡,雙重滋味,真係好正呀!☕🍰@ucc_coffee_hk @aromebakery @UCCCoffeeHongKong #UCCcoffee #UCC咖啡 #UCCtheblend #即溶咖啡 #UCCinstantcoffee ##隨身條裝 #1條1杯 #自己咖啡自己話事 #醇香隨手 #AROME #東海

#UCCcoffee #UCC咖啡 #UCCtheblend #即溶咖啡 #UCCinstantcoffee ##隨身條裝 #1條1杯 #自己咖啡自己話事 #醇香隨手 #AROME #東海堂
#王圓圓 #圓圓媽媽
#親子blogger
#babyfoodie #hkfoodie
#親子kol #mamakol #babykol

🤱🏻仲有一個星期都唔夠就到母親節啦,你哋諗到點慶祝未呀?❤️👨‍👩‍👦我老公就係東海堂買咗個靚靚蛋糕返嚟諗住同我慶祝,但你睇下圓圓幾心急,一黎就咬左落去😂喂呀,比我影張靚相打左卡先啦好唔好?🤪我老公買左呢個係❤️心鑽緻逸-草莓乳酪忌廉蛋糕,蛋糕以立體心形鑽石為設計,立體心形鑽石由草莓慕斯製成,入面有香濃幼滑嘅草莓乳酪,伴以新鮮草莓🍓、藍莓🫐及粉嫩忌廉唧花🌸,食到圓圓成咀都係,哈哈哈🤣🎂而蛋糕內層就有草莓果凍、原味忌廉同埋海綿蛋糕,同埋個蛋糕唔會好甜,岩晒唔鍾意食太甜嘅我🤣呢個咁與眾不同的草莓蛋糕款式,就好似為最愛嘅母親送上珍貴紅寶石咁💎,媽媽們收到之後一定會錫晒你啦🥰❤️而家買仲有特別折扣優惠:由即日至5月4日起,預訂母親節蛋糕更可享優先訂購85折優惠。折後:$228.7 / 個😍@aromebakery @maximshongkong

@aromebakery @maximshongkong
心鑽緻逸-草莓乳酪忌廉蛋糕
2022-05-08
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
母親節
心鑽緻逸-草莓乳酪忌廉蛋糕
💕就嚟到情人節啦,大家準備好點同另一半過未呀?🤣我就買咗個靚靚蛋糕同我個小情人慶祝啦🥰🥰 而家東海堂新出咗一個造型好可愛嘅情人節限定蛋糕 - 白苺‧熊の恋 (日本白草莓慕絲蛋糕)🐻蛋糕以小熊造型為主題,超級可愛😍,粉紅及粉藍嘅一對小熊設計,猶如熱戀中嘅情侶😚😚 加埋個精心設計嘅靚靚蛋糕盒,真係一見到就已經😍! 🎂個蛋糕面層有日本白草莓、慕絲熊仔🐻而中間夾層有士多啤梨果醬、士多啤梨果凍、白朱古力脆珠同埋蛋白蛋糕😍味道好有層次好突出,圓圓都忍唔住食左幾啖蛋糕🤣🤣最後梗係兩粒白草莓都比佢食晒啦🙈一啖白草莓都唔留比媽咪😂😂嗚嗚 ⭐而家東海堂仲有網上訂購優惠,喺2 月 13 日或以前上東海堂網站輸入優惠碼「VDAY2022」預訂就可享 85 折優惠 (折後價$296.7/個)🥳大家都快啲買番個嚟同最愛嘅honey 一齊慶祝情人節啦❤️ @aromebakery @maximshongkong

@aromebakery @maximshongkong
日本白草莓慕絲蛋糕
2022-02-14
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
情人節
日本白草莓慕絲蛋糕
東海堂我真的很久很久沒光顧了(因為有新歡),不過談到適合家庭慶祝用的蛋糕,個人還是偏向選擇美X跟東海堂,因為款式和味道都較能切合家人口味 (媽媽經常說我的新歡們不對她口味,她還是偏向較簡單的蛋糕)。今年我的新曆跟農曆生日共吃了三個蛋糕 (幸福的脂肪哦!哈哈),這個「雙層幸福草莓」是其中一個被我評為最麻麻的蛋糕之一。蛋糕表面有很吸睛的紅色大草莓 (聞說大部分品種為「夢之香」)和草莓果凍,內層則以蛋糕、草莓醬、草莓果凍和消化餅底層層相間而成,文字上看起來很豐富呢!滿心歡喜的切開蛋糕,嘩!蛋糕比例太多了吧!外圍的蛋糕片好厚,內層蛋糕每層都好厚,消化餅底都好厚,反而賣點之一的草莓醬和草莓果凍就少得可憐,就只有中間一小塊,忌廉亦不是太多,看圖就知平平無奇的蛋糕片變了主角。草莓整體微酸,不是太甜,跟預期的香甜味道有出入。蛋糕部分非常鬆軟,不會太甜,口感輕盈,但吃不出粉紅色跟黃色蛋糕在味道上的區別,大概是為了賣相才會弄成不同顏色吧!之前提到蛋糕層比例太多,所以蛋糕外圍幾乎每啖都在吃普通的忌廉蛋糕 ,好不容易吃到中央位置,以為終於吃到令人期待的莓香,怎料都被消化餅那濃濃的牛油味取代,即使特意把果凍抽出

草莓整體微酸,不是太甜,跟預期的香甜味道有出入。

蛋糕部分非常鬆軟,不會太甜,口感輕盈,但吃不出粉紅色跟黃色蛋糕在味道上的區別,大概是為了賣相才會弄成不同顏色吧!之前提到蛋糕層比例太多,所以蛋糕外圍幾乎每啖都在吃普通的忌廉蛋糕 ,好不容易吃到中央位置,以為終於吃到令人期待的莓香,怎料都被消化餅那濃濃的牛油味取代,即使特意把果凍抽出來,莓香味道都是偏淡,有點失望。

記得以往東海堂都有推出類似款式的蛋糕,例如「美人の赤莓」,當時吃過後讓人印象深刻,但今年這個新品「雙層幸福草莓」,雖然外觀和內層結構都跟「美人の赤莓」有90%相似,但感覺用料(例如草莓)不及以往,無論在味道和質素上都被舊作遠遠拋離,這個蛋糕,吃過一次,就不想再吃第二次。

今年的「雙層幸福草莓」令人很失望呢!

宵夜
2019-06-10 488 瀏覽
本來都幾欣賞東海堂因為覺得野食唔錯高質蛋糕 🎂最岩買黎散水餅同慶祝生日點知每次遇上員工態度都受一肚氣呢次算好 但總會覺得佢地培訓不足不過咁 賣你咁貴一件西餅同蛋糕想要咩既服務態度丫
本來都幾欣賞東海堂
呢次算好 但總會覺得佢地培訓不足
不過咁 賣你咁貴一件西餅同蛋糕
想要咩既服務態度丫
2018-12-01 507 瀏覽
因為住在外母附近,所以很多時都到她家中吃飯。星期六日,就會自己為老婆及女兒下廚。但有時星期一至五的工作較為繁重,就會煮少一點,然後買個蛋糕作為甜品。這次便訂了東海堂的白桃之春來試試。未吃之前來講講它的賣相,其好明顯這次就不是太美觀了。整個蛋糕不是放在紙托的中央,其實這個在取蛋糕時已經發現,只不過我們不是為誰慶祝生日,就算了吧。另外,店員心裏應該也十分清楚是有點問題的。好可惜她選擇了迴避而不是面對,側側搏以為唔多覺。其實對面商場已經有另一間東海堂,下次就會到那一間買了。味道方面其實是很好的,蛋糕清甜有濃厚蛋味,白桃爽甜,忌廉幼滑。是次消費HKD158。

2018-12-01
$158 (宵夜)
2018-11-28 375 瀏覽
身上有幾張餅卡,正想回家之際,又路過東海堂,見到有個檸檬牛油蛋糕,就買來試試。賣相不俗,淺啡色表面加上鮮黃色糕身,切口亦齊整,從透明的包裝看得一清二楚。蛋糕有着陣陣牛油香氣。現在來說說口感,牛油味極重,喜歡牛油的朋友一定不能自拔。有微檸檬味,蛋味亦較微。質感結實,飽肚感充裕。最好配上西式紅茶,在有微弱陽光的陽台或後院細味。原來打算描述一下這個檸檬牛油蛋糕的營養成分,可惜找不到那個營養標籤,或者有機會的時候再分享一下。

2018-11-27
2018-09-16 605 瀏覽
適逢小妹生日屋企人好好咁買左個蛋糕賀一賀佢蛋糕款式係呀爸發板最後買左個藍莓芝士蛋糕番黎 ($198)個樣都幾靚 但味道上真係有少少失望蛋糕最低層係海棉蛋糕上一層係藍莓「芝士」慕絲再上多層係普通忌廉最面頭係藍莓啫喱再加少少士多啤梨同藍莓點綴下口感上係有變化既味道黎講就中規中矩唔係好特別 但又唔會話難食既但實在真係食唔出任何忌廉芝士既味道同質地覺得係材料上偷工減料左忌廉比例太多變左就算落左忌廉芝士都好似無落咁啖啖食落好似純粹係藍莓味忌廉咁有啲名不符實
適逢小妹生日
屋企人好好咁買左個蛋糕賀一賀佢

蛋糕款式係呀爸發板
最後買左個藍莓芝士蛋糕番黎 ($198)

個樣都幾靚

都好似無落咁
啖啖食落好似純粹係藍莓味忌廉咁
有啲名不符實

2018-04-08 309 瀏覽
「絨紅‧軟芝士蛋糕」東海堂既Cake我向來都對佢幾有信心,中伏率都幾低,抹茶甜品就更加係無得頂。呢件Red Velvet賣相都相當吸引,係我鐘意既紅色,其實好幾次係IG見到或路過都已經想買,不過次次都唔啱鐘數所以無買,今日下午剛好想食個tea就見到佢,緊係要買透黎食下!26HKD一件既靚Cake,都係正路價格既,好開心佢有切餅既版本可以買,可以比我過下口癮(有d cake佢一定要整個cake咁買,就唔太適合)size都剛好,唔會話好細件。食落去,成個感覺比預期中好味,因為紅色既cake比較深色,望落個質感不禁會聯想起絨毛,會怕紅色velvet蛋糕既部分有乾爭爭既感覺,不過並沒有,事實上蛋糕身都幾軟,上面既velvet cake 碎再配合軟芝士既黏感就更有食緊木糠布甸既感覺,更好既係佢蛋糕層之間都係用cream cheese而唔係普通cream,所以我都幾鐘意呢個cake既口感,相當夾,唔會成舊硬呱呱、乾爭爭。味道方面,芝士味都好夠,本身咸咸地配甜甜地既蛋糕,味道立體,唔會咁易厭/覺得漏~會係想繼續食落去既一件靚Cake
「絨紅‧軟芝士蛋糕」

Red  Velvet

2018-04-08
Red  Velvet
  • 絨紅‧軟芝士蛋糕
2018-01-07 331 瀏覽
每次有同事生日 我最中意點東海堂既蛋糕原因係佢地真係有好多口味作為消費者 會有好多選擇♥️而且每款蛋糕🎂個味道都唔差每次都總有驚喜♥️呢個豆腐蛋糕味道真係軟滑到好似豆腐好好食呀
每次有同事生日 我最中意點東海堂既蛋糕
原因係佢地真係有好多口味
作為消費者 會有好多選擇♥️
而且每款蛋糕🎂個味道都唔差
每次都總有驚喜♥️
呢個豆腐蛋糕味道真係軟滑到好似豆腐
好好食呀
難得有幾日連假,見屋企仲有幾張餅卡未用,口痕就去附近的東海堂買了三件切餅 宇治抹茶黑糖竹炭切餅 ($25)抹茶蛋糕、竹炭蛋糕、寒天粒及黑糖慕絲相互夾雜,抹茶味其實不算很濃,不過也可嚐到淡淡清新的抹茶香,對於怕苦的我已經足夠,不會過於甜膩,再加上底層有朱古力脆脆墊底,多重層次使口感更豐富,而且以切餅來說,這件份量不少,幾抵食,不過如果面層cream可以減量就更完美吧! 沖繩黑糖栗子撻 ($20)我本身是栗子迷,這款差不多是每次必點 XD 栗子蓉甘甜軟滑,每口都散發栗子獨有香氣,而且栗子小塔也佔據了2/3,內裡忌廉不多,真材實料令我這個栗子迷吃得超滿足,讓人唇齒留香,牛油撻皮拿回家依然鬆脆。可可切餅 ($22)上半部朱古力慕絲綿柔軟滑,可可味甜度適中,不過下半部配上Brownie 是敗筆,質感乾硬,Brownie的朱古力味很淡,明顯被上面兩款甜點比下去 ,下次還是選可可慕絲撻好了...
宇治抹茶黑糖竹炭切餅 ($25)

宇治抹茶黑糖竹炭切餅
沖繩黑糖栗子撻 ($20)

沖繩黑糖栗子撻
可可切餅 ($22)

,下次還是選可可慕絲撻好了...
可可切餅
2017-04-15
宇治抹茶黑糖竹炭切餅
沖繩黑糖栗子撻
2017-01-30 386 瀏覽
每逢新年過後, 家裡總堆放了一盒盒的金莎和鮑魚麵, 早就吃膩了; 今年, 終於收到有新意的賀年禮盒 - 東海堂沖繩紫薯蛋卷。外盒包裝很精美, 還用上個人鍾愛的紫色主調, 未吃已深得我心。用作送禮, 感覺很大體呢!個人既愛吃紫薯, 又愛吃蛋卷, 兩者合起來味道會怎樣呢?急不及待打開盒子一看, 原來蛋卷不是獨立包裝的, 個人覺得這樣不方便攜帶和保存哦!一盒蛋卷共有四小包, 每包有5條。蛋卷是紫色的, 雖然拿起來很易碎, 但蛋卷鬆化可口, 紫薯味突出, 隱約有點灰烤味道, 感覺就好像在吃煨蕃薯一樣, 味道不錯呢!

沖繩紫薯蛋卷
沖繩紫薯蛋卷
2016-10-23 353 瀏覽
又係散水餅,每次都盡量搵啲唔同款式試下!同事今次揀嘅都係水果款式為主!紙盒硬淨,啲餅攞到返來都無變型!栗子千層酥($18)長條型,有膠紙圍邊,所以蛋榚唔乾,蛋糕鬆軟,酥底淋咗唔夠脆,栗子打得滑,不過可能放雪櫃耐咗,所以唔夠軟身!味道偏甜!整體因爲個酥底,只是一般!散水都有美食補償!
紙盒硬淨,啲餅攞到返來都無變型!

散水都有美食補償!
2016-06-23
下午茶