雖然暫時無得去台灣玩,但台灣料理香港隨處都食到,好友介紹位於鰂魚涌的「一葉台灣料理」食物正宗而且大件夾抵食,講到咁好仲等乜呢。 約左剛放工的好友在餐廳內等, 晚飯時間小店都幾靜下, 相信現在香港經濟咁差,人人都想慳返啲使費,最好就係返屋企食住家飯。 對於我們而言, 細有細食;大有大食,其實食飯唔係重點, 重點係可以見下朋友。 小店裝潢很簡樸,沒布多餘裝飾,以全木家具打造出台灣食店的純樸特色。 今次由朋友發板,傻得佢點了兩款蔬菜、還有主菜和飯, 超豐富的組合。上菜速度快如閃電,都唔使五分鐘, 所以食物已放在面前。碟碟都是超大墟頭,嚇得我地心都離一離。 先由 $28開始, 以半肥瘦豬肉切成細肉粒,咬落比攪碎豬肉口感更佳,咸味適中,很好下飯, 但肉燥份量嫌略小,餘下三份一碗白飯無汁撈。 台式菜脯炒三寶 $78  做法和上海菜干煸四季豆很相近 ,同樣似干煸方式快炒, 但加入了以油泡過的茄子和苦瓜 (因為我不吃苦瓜,所以走苦瓜), 以菜脯和麵士醬提味,咸香味十分突出,鑊氣夠,送飯無得輸。  吃過濃味小菜, 接下來是味道較溫和的  $78同樣是快炒,以櫻花蝦提鮮,味道比下蝦醬清新,快炒更能保留

上菜速度快如閃電,都唔使五分鐘, 所以食物已放在面前。

碟碟都是超大墟頭,嚇得我地心都離一離。
先由 [肉燥飯] $28開始, 以半肥瘦豬肉切成細肉粒,咬落比攪碎豬肉口感更佳,咸味適中,很好下飯, 但肉燥份量嫌略小,餘下三份一碗白飯無汁撈。

台式菜脯炒三寶 $78

吃過濃味小菜, 接下來是味道較溫和的 [櫻花蝦炒高麗菜]  $78

同樣是快炒,以櫻花蝦提鮮,味道比下蝦醬清新,快炒更能保留高麗菜的爽口。

食左好多菜, 終於有得食肉,主菜 [糖醋雞球] $115

以酸甜糖醋汁封炸雞球的造法,基本上並非台灣地道菜,就連茶餐廳都有得食。
雞球就比一般食到的更大粒,炸粉略厚,但香脆度十足;雞肉仍保持彈性。

朋友覺得糖醋汁略酸,我就覺得酸度可以接受,而且很醒胃。

黑糖薑母茶

我們眼闊肚窄, 只能完成三份二食物, 大家千奇唔好好似我地咁, 要食得晒先好叫呀。
2019-08-19