2018-01-22
台灣菜係香港愈開愈多,不過要搵間岩自己口味,又真係要有水準既,其實唔係容易不過係銅鑼灣呢個密度咁高既地方,如果想搵間夠正宗,性價比高既台式餐廳,甚至係一間舒服既樓上餐廳食個下午茶,大家不仿試試呢間古早味台灣原味呀一上到黎餐廳正門,唔好比佢稍為昏暗既燈光嚇親,沿住呢條路入去就岩架啦咁岩小編被安排入座後,就有下午茶供應 (下午2:30開始),價錢由$45-$58不等(當時都見到有D打工仔上黎食LUNCH),大約有9款粉麵套餐,所以小編同兩位友人就叫左D下午茶套餐之餘,又另外叫左D特色既小食下午茶餐之一 : 古早味牛肉牛筋麵 $58牛肉麵絕對係正宗台灣菜既代表作之一,小編成日都覺得佢同時亦好代表果間餐廳既食物質素,就正如一間高水準既港式茶餐廳,杯奶茶好飲與否,可能都係你對果間茶餐廳既準則之一呢度既牛肉麵,其水準絕對高,除整體份量唔少之外,麵質有口感,湯汁亦唔會太濃或太咸,聞落時有少少陳皮味,有陣特別既味道,但食落果陣又冇架喎,真係既得意唔講唔知....原來餐廳每日都用4小時去做呢個牛肉麵既湯底係4小時....真係一D都唔馬虎~ 湯底了得,所以D牛就更加唔可以輕視! 當中既牛肉牛筋非常軟熟,一
下午茶餐之一 : 古早味牛肉牛筋麵 $58
唔講唔知....原來餐廳每日都用4小時去做呢個牛肉麵既湯底係4小時....真係一D都唔馬虎~ 湯底了得,所以D牛就更加唔可以輕視! 當中既牛肉牛筋非常軟熟,一共大約5大舊,每舊都非常入味,吸收左湯底既精華,真係絕對加左分
下午茶餐之一 : 五味雞飯 $45
由於見佢個名幾特別,所以叫左佢試試~ 其實佢既賣相及整體感覺都有D似海南雞飯,雞件剛好用了鮮嫩既雞脾肉,而叫得五味雞飯,佢真係有五個味道既醬汁提供架,佢地分別係 (圖中左至右) : 芥末 , 麻辣 , 蒜蓉 , 甜酸 及 紅油 ~ 每個味道都有佢自己既特色,一個雞飯,卻有五種味道於一身,其實都真係幾特別
** 所有下午茶餐都會包括: 兩款小食 , 而飯類亦會附送是日例湯
蚵仔煎 $48
呢個蚵仔煎都幾特別,佢既質感大而薄,上面淋上蚵仔煎食用既醬汁,唔好睇佢薄薄地咁,佢入面既蚵仔數量都幾多架整體感覺好似食緊中式薄撐咁,所以同友人SHARE食都唔錯
宜蘭卜肉 $48
小編去過宜蘭當地食正宗既卜肉,同呢個相比,小編甚至覺得呢個卜肉更加比較好味!一共有8大件既佢,其實入面係一件豬肉,肉有口感,軟硬度適中,外層沾上薄薄既炸粉,食既時候再點埋附有既泰式辣醬,都真係啖啖肉+幾香口架
奶蓋鳥龍荼
如果跟餐既話,佢只需加$5就可以了~餐廳會用上外賣杯裝比客人飲用,都唔錯架,大大杯,如果飲唔曬或是要趕住走,都可以拎走飲而佢既味道都唔錯 ,廿香既烏龍茶將上層大量奶蓋攪拌,好味
舒壓洋甘菊花果茶 $20
成個感覺好CHILL好舒服,用透明既用具盛載,杯子用上外層防熱既隔熱杯花茶既味道甘香,飲落清清地
花茶既底部更加有一個小蠟燭,以保持佢既溫度如果飲曬,可以叫店員加水REFILL,不過大約加3次左右,就會加到無咩味架啦~~
一邊飲住呢杯花茶,一邊望住外面及樓下嘈雜又繁忙既鬧市,確實形成左一個強烈既對比
三色芋圓 $28
竟然有芋圓食,無理由唔試埋佢啦客人可以選擇凍/熱,佢既份量相對較少,所以如果本身食得太飽,又唔想食太多既話,就可以ORDER佢啦~~
綜合芋圓 $32
呢個綜合芋圓,同樣客人都可以選擇凍/熱,佢既份量就較多,除左本身既芋圓之外,當中重包括仙草+綠豆,所以整體口感提升,所有配料都好好味,同時亦係一個好地道既台灣甜品真真正正為今餐台灣菜畫上句號~
** 總結: 呢間所提供既台灣菜式,由賣相到味道都好有台灣本土味道,加上位於銅鑼灣呢個咁繁喧既鬧市之中,確實難搵一間可以舒服得黎又可以安安靜靜食個台灣菜既餐廳,下午茶時段更加係岩曬附近既打工仔去食添,(6pm前都免加一架) 所以整體上佢既性價比係幾高,係值得支持