最近去咗啟德🚇新地標「雙子匯1期」崇光百貨上面嘅Nisugu 🏢,呢間餐廳真係畀咗我一個好大嘅驚喜 🤩!佢主打嘅係西班牙菜 🇪🇸,仲要係Fusion咗日式 🇯🇵 元素,真係幾特別 ✨!

餐廳環境幾有格調 💫,裝修時尚又開揚,半開放式設計令成個空間感好闊落舒服 😌。最正嘅係佢有戶外露天座位 🥰,可以望到無敵啟德靚景 🌆,感覺幾浪漫 💖。佢哋午市係Cafe ☕,晚市就變身做Bar & Restaurant 🍸,無論係想Hea下飲杯嘢 🥂,定係食餐好 🍽️,都好啱Feel 👍!

飲品 🍹,我叫咗杯SUNNY ISLAND(菠蘿·芒果·乳酸·梳打水)🍍,呢杯嘢飲落好清新,酸酸甜甜 😋,帶點乳酸味,再加埋梳打水嘅氣泡感 💦,真係好解渴,好啱夏天飲!朋友就試咗佢哋嘅 Cocktail MANGO COCO 🥥(Coconut Oil Washed Rum, Mango Grapefruit Juice, Lemon Juice, Yuzu Honey, Clarified Coconut Milk)🍸,佢話呢杯Cocktail望落雖然清澈 ✨,但飲落有濃郁嘅芒果同西柚味 🥭,仲有少少柚子蜜嘅清香,口感好順滑 😊,帶點熱帶風情 🏝️,幾有驚喜!

前菜橙漬北海道刺身帶子 🍊,充滿fusion感,帶子刺身肉質肥美又鮮甜 😍,用橙漬過之後多咗一份清新嘅果香 🌟,食落好開胃。

跟住係明太子蟹肉玉子燒 🥚,佢蛋味香濃又鮮味,上面嘅明太子醬同蟹肉 🦀 份量十足,每一啖都食到鮮味 🤤,加上少少三文魚籽 🐟,鹹香得嚟又帶點甜 💫。

主菜西班牙燒乳豬配蘋果蓉 🐖 賣相都幾靚,乳豬係脾位,燒到外皮金黃酥脆 🔥,咬落卜卜脆,肉質就嫩滑多汁 💧,完全唔會乾柴,配埋香甜嘅蘋果蓉 🍎 一齊食,可以中和返乳豬嘅油膩感 ☺️,令成個味道更有層次,真係好食到停唔到口 👏!

最後甜品係開心果巴斯克蛋糕 🍰,外層帶點焦香 🔥,內裡濕潤軟滑 😋,開心果味幾香濃,甜度係微甜,應該幾適合怕甜嘅人士 😆。

總括嚟講 📝,Nisugu真係一間幾值得去嘅餐廳,無論係環境、服務 💁 定係食物質素 🍴 都唔錯,佢哋將🇯🇵和風同西班牙菜Fusion🇪🇸得幾好,感覺幾有驚喜 ✨!