2020-01-27 74 瀏覽
剛過去嘅年尾,感恩一家人團團圓圓,圍住爐火取暖,除咗打邊爐之外,我哋最鍾意就係食韓國燒肉,OPPA 抵食又好食,$ 238 已經食到《弘大燒肉放題》,價錢吸引!以韓燒來說,這裏的和牛拼盤 CP值很高!坐下來店員非常快手的給我們送上了泡菜爐邊蛋和其他前菜。然後精緻鮮美又高質的A4黑毛和牛頭盤,以牛板呈現於眼前,整個感覺非常高檔次。二話不說食咗最肥美的A4黑毛和牛肩胛和A4黑毛和牛三角腩。我覺得這兩個部位的肉味濃郁,油花分佈平均,輕燒兩邊已經食得,仍然粉嫩的肉色果然不同。入口甘香、柔軟多汁、入口即溶。頂級之外還有美國牛小排、澳洲和牛封門柳、鹿兒島牛柳粒;肉質一樣細緻,口感極為鮮嫩。頭盤的 A4日本及澳洲和牛 食過一次後只能回味,而其餘 Order 紙上的菜式就可以任食,同樣有質素。牛肉之後就到韓國人最鍾意食的豬肉,五花腩一條都不能少,豬皮燒到脆卜卜、韓式午餐肉、 雞翼、腸仔,簡單但係美味。韓國芝士和牛油粟米,韓國美味的街頭小食。肉類之後到海鮮,我不會吃太多,所以有小八爪魚、魷魚我已經很滿足了,最緊要新鮮。火爐燒肉之後,韓式料理麵食上場,真露煮蜆香濃的酒香味,飲埋啖湯夠晒溫暖。食完熱辣辣嘅燒

韓國芝士和牛油粟米,韓國美味的街頭小食。

食完熱辣辣嘅燒肉,結帳時每人一杯貴價雪糕,Haagen Dazs 士多啤梨味,是日美味之選,爽呀!

總括而言,一個價錢就可以食到喜歡的高質A4 和牛燒肉,又可以吃到海鮮肉類,很滿意這頓燒肉團年飯,質素好服務也有禮貌,下次再來幫襯
慶祝紀念
團年飯