2016-01-18 81 瀏覽
琴日放假,同朋友去咗九龍城搵好嘢食,由於九龍城太多嘢食嘅關係,於是上open rice搵下有啲咩好嘢食。睇open rice見到一間叫做泰王國嘅餐廳好似唔錯,於是就前往試試。鋪頭位於啟德道,地方唔算非常之難搵,鄰近巴士站,入到去嘅時候餐廳嘅侍應招呼好好,熱情地招呼我哋坐下,並為我們遞上餐牌,同我地講,我哋有一個招牌煲仔翅,要唔要試吓?我哋二話不說地就講:好啊,一於試吓你介紹嘅!餐廳不算太大,但裝修得十分骨緻,充滿了人客,反而有一種溫暖的人情味。細細的店內牆壁上都寫滿了文字,掛上吸引的美食圖案,令人垂涎欲滴。侍應為我們送上一個飯前嘅小吃,炸蝦餅。味道十分香口,忍唔住吃了很多塊。我們分別order左一個拼盤,泰式鳳爪,兩個燒蜆,一個生菜包,同埋煲仔遲。飲品方面叫咗椰青。餐牌上的食物包羅萬有,令人眼花撩亂,想嘗試更多嘅食物,但是眼闊肚窄,於是我們靜心地等待食物的到來。好快地拼盤就到了,比我們想像中的要大,拼盤上有不同的炸物,有春卷,有炸蝦餅等等。兩個人食份量相對黎講比較大,但就可以試吓唔同嘅食物。春卷同埋炸蝦餅味道尤其好食。令人食唔停口。之後差唔多食咗一半嘅時候,侍應就為我們送上泰式鳳爪,泰

春卷同埋炸蝦餅味道尤其好食。令人食唔停口。之後差唔多食咗一半嘅時候,侍應就為我們送上泰式鳳爪,泰式鳳爪味道酸酸辣辣的,十分惹味和開胃,而且十分新鮮。

燒蜆來了,只見燒蜆上面放上一層的XO醬,味道十分濃郁,有別於其他地方食到的,呢一個大得來又入味。再試埋個煲仔翅同埋生菜包,煲仔翅兩個人份量差唔多,而且而且湯底十分濃郁,有芽菜同埋幾塊翅係入邊,再加埋啲醋係入邊,係唔錯嘅選擇。

生菜包方面我哋揀咗鴨肉,用生菜包住啲鴨肉,辣辣地,鹹鹹地,最重要係吵得非常香口,旁邊仲有啲腰果,呢個呢簡直係必然自選。

總括而言呢間餐廳的食物質素十分高質無論是侍應服務態度同食物質素,賣相,都非常吸引,可以一試再試。