2023-12-26 88 瀏覽
話説呢度已經開業多年,久唔久就聽朋友話又去嘆蠔,但自己就一直未有機會一試。聖誕前終於比我捉到個friend陪我黎食,原來試左真係返唔到轉頭🫣🫣先來食生蠔同刺身,叫左一盤十隻生蠔、海膽、帶子同赤貝😍賣相好吸引!店員重好細心介紹,教我哋邊款蠔開始食起👍🏻🌟 5種新鮮蠔都係法國🇫🇷産,肉厚又大隻🤤🦪Josephine 🦪 Tia Maraa🦪 Masses 🦪Speciales de claire🦪 Gillarfeau 款款都入口清甜,肉質結實而且肥美,勁新鮮,帶子位都好甜!由淡淡鹹味食到海水味較重既 🌊可以食到唔同品種唔同嘅味道同口感,好滿足🥳🌟加拿大海膽 滿滿一版的新鮮加拿大海AA級海膽,望落相當厚身有份量!攞起一小份影相,見佢有成隻食指咁長🤣我同朋友都嘩嘩聲🤣海膽好新鮮,肉質結實,味道鮮甜🥰完全無腥味,口感肥美creamy,配脆紫菜食一流🤤🌟北海道帶子& 活赤貝 厚切新鮮帶子,飽滿鮮甜; 赤貝爽口甜美,聽講重好補血,啱晒女士🤣🌟清酒蒜蓉煮活蜆湯 食完生冷野,叫個熱湯暖胃最好🤣呢個蜆肉勁大粒,肉質豐滿漲卜卜!用清酒同大量蒜茸煮,啖湯鮮甜得黎重有牛油蒜香!🌟龍蝦忌廉意粉🦞扁意粉掛滿忌廉汁

🌟 5種新鮮蠔都係法國🇫🇷産,肉厚又大隻🤤

🌟加拿大海膽

🌟北海道帶子& 活赤貝

🌟清酒蒜蓉煮活蜆湯

🌟龍蝦忌廉意粉🦞
扁意粉掛滿忌廉汁好creamy,軟硬適中。除咗一隻大龍蝦鉗放係面吸睛之外,意粉入面都有唔少切粒龍蝦肉,好足料!

總括而言,咁食法真係性價比高,睇嚟以後食蠔都係要黎番呢度先掂🤣🤣心諗,如果第時食唔返呢個質素嘅海鮮點算🫣🫣不愧為蠔灣👍🏻