2018-01-11
朋友急call 晚飯冇人陪, 天寒地凍唔多想去 ,但話佢請,當然 yeah 啦。約了在油麻地街市等,帶我去了麻市滋味館食,唔算難搵,同一條街附近。入口處有海鮮水族缸店舖唔算大,有幾張大枱3張卡位,幸好我們早到可以坐到卡位,環境算乾淨企理。套餐抵食,叫了孖寶, 沙巴龍躉 + 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌老板推介冰鎮鮑魚, 兩隻都可以,65元一隻,朋友話 ok, 佢比錢,我無意見。鮑魚真是冰上,難得洗到好乾淨,食過一些全部黑色邊未清潔的,如此衛生,要讚鮑魚入口冰涼,天冷食涷海鮮,特別醒神,肉厚味鮮有咬口,調味的 wasabi 都無用到,食原味,very good 貴妃蚌大隻,洗得好乾淨無沙, 粉絲吸盡了蒜蓉和貴妃蚌的鮮味,非常好食, 蚌肉鮮甜美味, 好在有5隻,可以大塊朵頤!沙巴龍躉蒸的時間剛好, 肉剛離骨唔靭,肉味鮮甜家鄉大盆菜, 老闆極力推薦, 本來想叫上湯菜苗, 試下新菜式都無妨。 類似炒雜菜, 但是用福州椰菜花, 花身較幼細清甜,配上秘製汁炒非常惹味, 最欣賞是加了銀杏,有少許苦澀但有口感冰梅肉排, 走油炸完之後加上冰糖芡汁, 比咕嚕肉更加好食。叫了芒果布甸甜品, 滑滑可口, 多謝朋友豐富的一
入口處有海鮮水族缸
店舖唔算大,有幾張大枱
3張卡位,幸好我們早到可以坐到卡位,
環境算乾淨企理。
套餐抵食,叫了孖寶, 沙巴龍躉 + 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
沙巴龍躉蒸的時間剛好, 肉剛離骨唔靭,肉味鮮甜
冰梅肉排, 走油炸完之後加上冰糖芡汁, 比咕嚕肉更加好食。
叫了芒果布甸甜品, 滑滑可口, 多謝朋友豐富的一餐。
值得一提老闆招呼殷勤, 介紹我們好多新菜式, 可惜人少食唔到,有機會下次再幫襯!