餐廳: 北京樓 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

2018-05-25 1597 瀏覽
適逢屋企人生日,所以就無煮飯,出左去食。見未試過北京樓,就膽粗粗行左入去,然後三個人,叫左個四人餐。首先前菜1:杭州芳香煎腐方係凍食,味道甜甜地,似腐皮壽司塊腐皮卷埋。前菜2:七里莊酒糟醉雞雞既酒味好濃,肉係滑既。主菜1:燕液海王羹料幾足,味道清淡,唔錯唔錯。佢會幫你分好第一碗,有剩就自己黎,可以加胡椒粉。主菜2:彩椒油爆雙仙雙仙就係蝦同埋帶子,兩樣都大大粒,而且啱啱好四粒,一人一粒(呢個係四人餐)。蝦球好爽口,帶子好嫩滑,唔會老,呢個係全餐最滿意既菜式。主菜3:烤北京填鴨填鴨皮係脆既,而且油香十足,但係就有少少膩,包左幾舊就有啲頂唔順。呢個四人餐係包埋配料既,有青瓜同埋大蔥,麵餅有十幾塊,加左亞麻籽整既,都幾特別,但係亞麻籽味道太濃,略嫌蓋過左其他食材既味道。主菜4:蒜子奶湯浸時蔬時蔬係綠芽菜,幾驚喜(食呢啲最驚見到大白菜)。味道清淡,幾啱我地胃口。主菜5:家常整魚方魚係普通既,魚四方形,大大塊,好厚身,食落算實淨,滑身,唔會霉。魚方上面黑色一條條既幾香口,而且脆,我覺得係大頭菜,但係問左服務員,佢地都答唔出係咩。主菜6:北京人家小蔥拌麵其實食到厚半部分,都飽得差唔多。呢個面又係粗麵
首先前菜1:杭州芳香煎腐方

係凍食,味道甜甜地,似腐皮壽司塊腐皮卷埋。

前菜2:七里莊酒糟醉雞

雞既酒味好濃,肉係滑既。

主菜1:燕液海王羹

主菜2:彩椒油爆雙仙

主菜3:烤北京填鴨

主菜4:蒜子奶湯浸時蔬

主菜5:家常整魚方

主菜6:北京人家小蔥拌麵

其實食到厚半部分,都飽得差唔多。呢個面又係粗麵,實在係無咩吸引力。味道就正常,蔥油幾香,無咩特別驚豔,要睇你本身鍾唔鍾意食呢種面。

主菜7:無錫灌湯小籠包

小籠包算係呢一餐比較失色既菜,同外面酒樓食到個啲分別唔大,湯有少少油口,香氣比較膩,唔太推介。

甜品:香滑椰汁糕

椰汁糕味道偏甜,屬於爽口型糕點(唔煙韌),裡面有馬豆,比較硬,加左味道上唔咩唔同,感覺可有可無。

整體黎講,呢一餐質素係高既,上菜由清淡到油膩,我比較鍾意開頭清淡既菜式,可以一啖接一啖不停食,比較重口既就真係一般般。

慶祝紀念
生日