2021-04-29 1061 瀏覽
週二晚同朋友三人行book左LOUISE,主要因為聽聞個烤雞好食。事前電話有收到message confirm個訂位,仲會提醒dress code係"Elegant Smart Casual",講到明男賓唔可以著沙灘涼鞋,露趾鞋,無袖衫或短褲。 點知去到好多人其實casual,連smart都未至於。我地去到就即刻落左order要隻烤雞先,因為要等50分鐘。隻雞會跟埋一煲飯同沙律,佢地建議我地三個人可以叫多兩至三個前菜食住等就夠。咁我地再點埋一個鴨肝ravioli同一個魚子醬松露意粉。酒方面Sommelier介紹埋左枝法國Rhone既白酒。前菜 01 - Duck foie gras raviolis, button mushrooms emulsion infused with fir tree buds超級好食既ravioli,全餐最impressed就係佢。皮好滑,食到鴨肝少少甘,好香,推薦!前菜 02 - Angel hair pasta, Kristal caviar (10g) , black truffle, kombu呢個意粉有得揀10g或者20g嘅魚子醬,我哋講咗揀咗1

呢個意粉有得揀10g或者20g嘅魚子醬,我哋講咗揀咗10g。一嚟到就好香嘅松露味,平時唔鍾意Angel hair嘅我哋都好推介呢個前菜。

主菜 - Roasted Hong Kong yellow chicken, Niigata rice ‘en cocotte’, salad
我哋就係為咗呢個烤雞慕名而來嘅,聽過人哋嘅推介再加上等咗幾十分鐘可能對佢嘅期望太高。「皮脆肉嫩」,我就係可以俾佢咁多,味道非常普通。除咗迷迭香味其他乜都冇。講到煲飯我仲失望。佢話係雞油雞皮同香菜煲出嚟嘅,啲飯冧到一pat pat,食入口冇texture又冇味道。其中有一兩舊雞仲要少少唔熟。講真呢個價錢出邊真係好多options。

甜品 01 & 02 - Wakayama citrus « Pavlova », basil sorbet AND Marinated strawberries, Tahini vanilla raw cream, rhubarb sorbet, strawberry juice, caramelized crunchy puff pastry
Wakayama citrus « Pavlova », basil sorbet  AND  Marinated strawberries, Tahiti vanilla raw cream, rhubard sorbet, strawberry juice, caramelized crunchy puff pastry

羅勒味嘅雪芭幾特別,配埋檸檬橙好夾,但係雪芭食落會苦,苦味流連喺口腔好耐。Pavlova好粉好難食。
士多啤梨味好香,但係味道單一好冇新意。

至於服務,係我最驚訝既一點。我地叫左一枝白酒(順帶一提,好飲,sommelier好介紹),甜品前佢最後一次倒完我見到我杯酒裡面有隻小烏蠅。我就同waiter講有蟲,見佢拎走杯酒去同類似個經理既人講,番黎就話「唔好意思,因為你地枝酒已經飲曬,咁我幫你收走杯酒。」之後我就望住我大半杯酒慢慢離開我。唔知咁樣算唔算貪心,但係起碼換杯house white畀我?😅
2021-04-27
5 分鐘 (堂食)