2022-10-10
食日本嘢,就諗起想試吓呢間十和田。嚟開尖沙咀,就順便去試下,朝個聖。裡面嘅環境好舒服,好日式、以木同簡樸為主嘅裝橫。店員態度都好好,好熱情,亦好專業(例如,當我哋問海貝壽司拼盤有咩壽司嘅時候,佢哋能夠即刻答到哂D每件壽司嘅名!)食物方面,一於試哂佢嘅壽司拼盤同埋丼。海貝壽司拼盤 $278,包括 平貝、帆立貝(2舊)、鳥貝、蠑螺、粒貝、鮑魚,仲有一款唔記咗係咩名。每一件貝刺身都好新鮮,好少食到咁鮮嘅貝類刺身,特別係佢嘅帆立貝,係新鮮嘅帆立貝,鮮甜度非常之高。鮑魚亦非常爽口。整體嚟講好啱鐘意食貝類嘅人,一定會食得出個分別同埋鮮味。而佢嘅壽司都係有事先調味的,唔駛點樣額外加好多醬油都已經好夠味。三文魚親子丼 $138。超級足料!啖啖三文魚,而且係油脂度平均、香濃嘅三文魚,加埋一大堆三文魚子,真係每一啖都好豐富,好足料!Bonus係佢嘅餐具係一套襯好的,日式餐廳的細節都做得好精緻,係一餐味覺同視覺都好滿足嘅晚餐!
食物方面,一於試哂佢嘅壽司拼盤同埋丼。