2018-08-18
天時暑熱 ,想食啲越南嘢清清 腸胃 估唔到俾我搵下搵下,搵到呢一間新派越南菜,食物同服務 仲令我喜出望外添就咁睇張餐單已經好顏色鮮豔, 入面仲有好多款得意新奇嘢食 ,唔覺唔覺又叫多咗幾款😂😂😂😂!其實我係一個蕃茄迷不論咩形式嘅蕃茄都非常之鍾意,大熱天時食過酸酸甜 涼涼哋嘅番茄, 即刻胃口大開 !!!賣相都好吸引 ,但係有少少難切開因為有個"掟"😂😂😂!都話咗我係蕃茄迷所以呢個自選粉麵我都叫咗番茄湯底 !黎到越南餐廳梗係要食金邊粉啦!我覺得呢個餐設計得好好,自由度好大,令客人可以選擇多款自己鍾意嘅配搭 而且份量都好大,男仔一定夠食不過我覺得個蕃茄湯有少少太濃味, 可能我唔配芝士就會好啲( 我選擇嘅配料有雙層芝士,芽菜, 窩蛋等等)嘢飲都值得一讚呢杯係香茅薑蜜上圖係凍下圖係熱,各有千秋,我就比較鍾意飲凍, 可以令味蕾刺激啲 好多人都抗拒香茅味 但係呢一杯個香茅剛剛好,容易接受,飲完喉嚨的確幾舒服越式春捲亦都可以加日式元素! 你睇下幾大舊海膽!😍你冇睇錯蝦多士都有得食 面頭加咗芝麻增強口感同香味,但係稍嫌入面嘅芝士唔係好夠流心,但係蝦膠夠曬紮實豐富最抵讚係呢個自家製醃菜,日日新鮮即製 ,除
嘢飲都值得一讚
越式春捲亦都可以加日式元素! 你睇下幾大舊海膽!😍
最抵讚係呢個自家製醃菜,日日新鮮即製 ,除咗清新爽甜之外 亦都起到開胃嘅作用 食一啖先 ,之後又再食過其他嘢
越南撈檬汁大家食得多, 呢個比較特別亦都係師父親手自己製作 !!!我覺得香味比坊間嘅重,但係可以再酸少少!
呢兩個粉都係用咗自己煲嘅酸汁椰奶湯底,所有材料都入曬味 連洋蔥都甜過人 忍唔住飲曬啲湯!
鋪頭好醒目咁加咗少少酸味落去,令到個椰汁唔會太過膩,仲越食越惹味
上面嗰款嘅手撕雞肉經過火出輕輕一燒 ,除咗有焦香之外仲令雞味更加突出 而下面嗰款加咗生蠔落去,啲蠔浸咗喺湯一段時間依然脹卜卜大大隻 我想而知有幾新鮮,仲好多蠔汁添呀!
再嚟一杯路板推介嘅椰子特飲 用料真係一啲都唔馬虎 !你會feel到個椰子汁係好濃, 啖啖都充滿椰子嘅香甜 如果可以加多少少冰同,埋雪凍少少就完美喇 !其實,我唔介意呢一杯特飲可以稀少少 咁樣就襟飲啲啦