2018-09-24 909 瀏覽
好耐無見一個走左一段時間既舊同事,原來佢都係中上環返工,於是約埋幾個岩傾既同事一齊放工去"Happy Gathering",有人提議話試下呢間,因為D點心好似都幾得意。打開個menu,其實都唔平......中環價錢啦,不過果日公司有人請食tea,個個都覺得好飽,所以今餐都唔駛食甘多,隊長坐低見到燒乳鴿就雙眼發光,因為得我一個食,所以都係叫左一隻食,上檯個賣相就好靚,食落就覺得麻麻,炸得唔夠乾身,個皮唔夠脆;燒鵝都係失望的,同樣地燒得唔夠脆,同埋上碟已經唔夠熱,义燒都還可以,好過個燒鵝,起碼熱D,不過始終呢D野應該去番傳統中菜館食。去新派中菜館食,應該試下D新潮野,晚市都仲有點心食,於是我地點左幾個特別D既點心食:老鼠愛大米、銀湖天鵝酥、大良鮮奶脆網卷,鮮奶卷係最好味的,相對一般大娘炸鮮奶,佢無甘油膩/甘甜;至於天鵝酥就賣相最靚,不過呢個就反而乾得滯,老鼠愛大米就無乜味道。唔係太夠飽,所以叫多左個蝦球蟹子銀絲煲、濃湯蕃茄雜菜煲,雜菜煲就唔多講,因為真係無特別;粉絲煲都OK既,粉絲夠乾身,蝦就淡荗荗,粉絲搭夠。你問我係咪好難食,未至於,但每個菜既價錢都唔平,都知新派中菜唔好諗住食到有鑊氣既

你問我係咪好難食,未至於,但每個菜既價錢都唔平,都知新派中菜唔好諗住食到有鑊氣既野,不過甘既價錢,我又唔會返轉頭再食啦~