2017-11-27 678 瀏覽
自從各類型既甜品店開左之後,甜品店競爭開始激烈,如雪冰、抹茶同紫薯類甜品等等,而只要特定某種甜品一興起,戈排就會個個都會去食哈哈,而甜品除左味道之外當然賣相都系十分重要,但呢家多數都系新式甜品做主導,自自然然傳統甜品就會比人忽略左。滔滔甜品系元朗開左冇幾耐已經吸左吾少客去潮聖,原因在於店舖既招牌甜品系由各種傳統材料製成如清心丸、蓮子、腐竹等等,另外亦有其他傳統糖水店既糖水種類如綠豆沙、西米露等等。吾知道系咩緣故,一去到其實仲好早,但已經有數款既甜品賣曬,同埋都系凍既,好彩天氣開始凍,我最後系叫熱既,所以對我冇影響。店內裝修亦系以傳統既裝修為主,以木製作既櫈仲有龍獅仔等擺設,食店更設有室內同室外既範圍,不過室內就窄啲,可能主要for 2-3人坐,室外則有兩張大枱可以比多啲人坐,但如果人少,室內又full左就要去出面同其他人搭枱。男朋友叫左一個蓮子雪耳清心丸,實在吾掂呀大佬,最先吾掂既系,第一個口已經系吾夠凍!事關佢系叫凍既,叫個凍既糖水如果系吾凍真心已經輸左一半,然後再試,蓮子同雪耳都正正常常咁,但啲清心丸就好似橡筋咁好硬呀,真系一啲口感都冇,正常既清心丸系應該軟林林。呢度嘅大熱係清心丸

好硬呀,真系一啲口感都冇,正常既清心丸系應該軟林林。
蓮子雪耳清心丸

呢度嘅大熱係清心丸同埋有個叫「雜崩冷」既糖水,「雜崩冷」好似係有西瓜、薏米等材料,但聽聞唔係好match,於是叫咗腐竹馬蹄清心丸。腐竹係好足料,馬蹄亦都係,但清心丸一凍左就會有啲硬。加左$7要芋圓地瓜圓,芋圓嘅芋頭味都幾重,同埋地瓜圓嘅味道OK,但毫不煙韌⋯⋯食食吓仲見到啲地瓜圓係幾舊黏住左,冇心機整都唔係hea到咁下嘛⋯⋯
腐竹馬蹄清心丸
腐竹馬蹄清心丸