飯後隨即到滔滔食甜品開業好一段日子了,這是首次光顧傳統糖水及新派甜品也有,選擇不少仙草紫草園!紅豆夠淋、芋圓夠Q彈、黑糖水晶夠爽口、仙草又滑又多、尤其個紫薯雪糕,真係薯味十足,仲有薯粒添!好味道!真係超滿足,$38真係物超所值!熱椰香西米紫米露$22+$7海底椰無咩特別,預期中的味道,略為稀身了點提提大家,因為是小店原故,座位不多,若不想久等,最好早些食!總括而言,新派甜品係較吸引,大家不妨試試
飯後隨即到滔滔食甜品
開業好一段日子了,這是首次光顧

傳統糖水及新派甜品也有,選擇不少

熱椰香西米紫米露$22+$7海底椰
無咩特別,預期中的味道,略為稀身了點

總括而言,新派甜品係較吸引,大家不妨試試

2019-11-24
  • 仙草紫草園
2019-11-21 71 瀏覽
元朗飯後甜品之最前日一家四口揸車嚟元朗,食完晚飯,突然想要食宵夜甜品,就openRice搵到呢一間甜品店,就膽粗粗入嚟試吓。四個人帶咗三碗三元豆花,唔太甜,味道層次高,我同仔女食到舔舔脷!份量又夠。下次入元朗,食食甜品一定要食呢間,一定要再幫襯。
元朗飯後甜品之最
下次入元朗,食食甜品一定要食呢間,一定要再幫襯。
2019-11-17
2019-11-14 69 瀏覽
不嬲好中意食中式糖水,傳統野有一定的味道😚之前食過佢個傳統蕃薯糖水,疆味好濃好辣,已經不停回味👍🏾今次再試腐竹清心丸,清心丸好多好好味,腐竹完全融入左糖水,好正🤤🤤🤤🤤
不嬲好中意食中式糖水,傳統野有一定的味道😚

之前食過佢個傳統蕃薯糖水,疆味好濃好辣,已經不停回味👍🏾

2019-11-07 63 瀏覽
呢間糖水舖試過一次後就即刻成為常客因為一碗就有晒芋圓西米珍珠愛玉仙草(每款配料都有少少唔同)滿足晒我呢個煙韌控啊😍後面個款係紫薯雪糕系列雪糕特別做左少少半融化狀態唔會好似其他普通舖咁個雪糕硬得濟不唔到 而且入面加左紫薯粒口感更加豐富
呢間糖水舖試過一次後就即刻成為常客
因為一碗就有晒芋圓西米珍珠愛玉仙草(每款配料都有少少唔同)
滿足晒我呢個煙韌控啊😍
後面個款係紫薯雪糕系列
2019-11-01
$40 (宵夜)
元朗出名多美食,但我試過好多間唔同餐廳,大部分用料同廚藝都平平,甚至令人失望。某社交平台見到朋友食咗呢間甜品,賣相好吸引,我又鍾意食芋圓,所以就即刻嚟試下!兩個甜品賣相都好吸引,不過略為甜咗d,如果可以減少甜度,就會好好多。而甜品入面既配料都好豐富,有煙韌芋圓、珍珠⋯⋯個底仲有豆腐花!食甜品最緊要滿足感,有唔同配料就真係大滿足喇!呢間甜品喺元朗既選擇嚟講幾滿意!下次再來!三元豆花紫薯味雪糕,入面有粒粒紫薯。

呢間甜品喺元朗既選擇嚟講幾滿意!下次再來!

三元豆花
叁元豆花

紫薯味雪糕,入面有粒粒紫薯。
2019-10-28 75 瀏覽
依間滔滔甜品算係元朗嚟講較為出色嘅一間,佢主打傳統嘅糖水同埋芋圓等甜品。今次去就叫咗個檸檬愛玉加黑糖珍珠味道酸酸甜甜,非常解滯,好適合啱啱食飽咗,但又想即刻去食甜品嘅人
今次去就叫咗個檸檬愛玉加黑糖珍珠

2019-10-07 223 瀏覽
出街食完飯就好想食碗糖水先返屋企。又唔想今日食B仔,所以決定行去安娜隔離嘅滔滔食。鋪頭好細,食完晚飯嘅時候去通常都要等一陣位。之前都係叫佢地嘅台式糖水。不過今次好想食中式糖水暖胃,就叫左熱嘅芝麻糊溝紅豆沙再加芋圓。好好食!估佢唔到咁好食,好香黑芝麻味,好滑,好濃,紅豆沙少少起沙,勁香陳皮味。芋圓好有咬口,同碗糖水好夾。食完超級滿足!!依家出面食好似b仔泛後嗰啲芝麻糊都係好浠,食落就係溝粉咁,好淡,食落好失望。今次係滔滔終於食到一間好味嘅芝麻糊啦!

2019-09-27 128 瀏覽
今晚,食完盆菜,覺得有啲濟有啲熱有啲好鹹喺未到殘留喺口裏面。於是,就決定要食碗甜品中和返。見到紫草園系列已經俾佢吸引左。主要係某一種配料上嘅唔同。可以揀紅豆,豆腐花同埋。今次,我就是左以紅豆為主打嘅紫草園。裏面有黑糖水晶,仙草,芋圓,地瓜圓同埋個紫薯雪糕。當然唔少得蜜紅豆啦。個紫薯雪糕真係冇得頂,好似食緊一個紫薯咁,好好好好味。以嗰黑糖水晶同仙草好香黑糖同仙草味,同雪糕個味配合得好好令人一試難忘。佢嘅芋圓地瓜圓都非常煙韌,食得出有地瓜同埋芋頭嘅味道。食完一碗真係好想試埋其他唔同嘅糖水呀。

2019-09-08 200 瀏覽
早有聽聞依間既芋圓好好食一直未有機會試今晚11點幾黎到唔算好多人,唔洗等位~佢既裝修走懷舊風,好有特色!咁就試左新出既冰烤紫薯雪糕系列既紫草園內容好豐富!有黑糖水晶、仙草、蜜紅豆、芋圓、地瓜丸芋圓同地瓜丸數量都多,口感煙煙韌韌,芋圓食得出芋頭味地瓜丸有蕃薯味!黑糖珍珠好重黑糖味,好好味好鍾意🥰半溶既紫薯雪糕都好正👍🏻好濃味撈埋黎食一流!整體黎講並唔係好甜,有黑糖珍珠同蜜紅豆既加成,成碗野甜度就剛剛好!絕對會再黎食!
早有聽聞依間既芋圓好好食一直未有機會試
今晚11點幾黎到唔算好多人,唔洗等位~
佢既裝修走懷舊風,好有特色!
咁就試左新出既冰烤紫薯雪糕系列既紫草園

紫草園

內容好豐富!有黑糖水晶、仙草、蜜紅豆、芋圓、地瓜丸
黑糖珍珠好重黑糖味,好好味好鍾意🥰
半溶既紫薯雪糕都好正👍🏻好濃味撈埋黎食一流!
絕對會再黎食!
2019-09-06
紫草園
2019-09-06 120 瀏覽
太好食啦呢間糖水鋪一D都冇失望到!石磨芝麻糊真系好滑,勁香,口感好滑就似食朱古力咁滑,一啖落去整個口都喺芝麻糊炸出來嘅香味,推介!清心丸配綠豆爽,甜度啱啱好,清心丸口感好正好煙韌,綠豆爽沙沙哋,整碗食落去好清爽好食。
2019-07-24 370 瀏覽
叁元豆花/仙草紫草園🌸 $35/$38天氣熱 食點冰涼就最好不過❄ 除左食呢度招牌既叁元豆花 今次仲試埋新出既冰烤紫薯雪糕系列!!🤤叁元豆花係每次黎都無限encore!!☺ 豆花芋圓蕃薯圓珍珠西米配料超豐富的 最正就係撈埋半溶既香草雪糕黎食 味道一流😍😍😍 8點前黎食仲平2蚊🤓另外一碗仙草紫草園 聽個名咁浪漫9成9都係伏黎🤪 但結果都好好食! 紫薯雪糕的確有d似烤過既風味 仲食到粒粒紫薯質感 我同友人雖然都唔係紫薯控但都好like!😋 面頭仲有蜜紅豆芋圓蕃薯圓 以及第一次食到既黑糖水晶😦 感覺比大菜糕更爽脆有咬口 底部仲有滑嘟嘟既仙草 滿足des😇
叁元豆花/仙草紫草園🌸 $35/$38

2019-07-10 292 瀏覽
剛學業既時候已經去過這糖水鋪一次記得當既食後感系麻麻的友人不太喜歡 人又不太多嗯 今次 其實都系抱著嘗試既心態近近地食晚餐既地方友人說無所謂 所以又再試一次裝潢上系無變既 鋪仔細細都系懷舊feel今次又系無咩人 不過走既時候就坐爆哂雖說清心丸系我會嗌既野 因為食到既地方吳多但系憑餐牌上既相片 我一眼就已經知道我會點“叁元豆花”($35) 夜晚8點前仲平啲($33) 嘿裡面有豆腐花 芋圓 地瓜圓 黑糖珍珠 紫薯西米全部都系我鐘意食既野仲有一個四選一既選擇:香草雪糕 紅豆 愛玉 芒果其實雪糕平時都系我既首選不過驚太飽所以叫左少有我會嗌既愛玉出黎既配撘又可以喎 幾新鮮豆腐花滑溜 芋圓地瓜圓黑糖珍珠有Q彈感而西米都煮透淋身而友人今次點了冰烤紫薯雪糕系列既"紫草園"($38)有芋圓 地瓜圓 仙草 紫薯雪糕 黑糖水晶 紅豆友人對黑糖水晶讚口不絕 事緣平時友人系對甜點無咩好感而家竟然有comment, 哈哈圖左: 叁元豆花圖右: 紫草園今次絕對系有驚喜既下次會再試埋清心丸 希望會再有驚喜!!!!!!!!!
剛學業既時候已經去過這糖水鋪一次

不過驚太飽所以叫左少有我會嗌既愛玉

出黎既配撘又可以喎 幾新鮮
豆腐花滑溜 芋圓地瓜圓黑糖珍珠有Q彈感
而西米都煮透淋身

而友人今次點了冰烤紫薯雪糕系列既"紫草園"($38)
有芋圓 地瓜圓 仙草 紫薯雪糕 黑糖水晶 紅豆
友人對黑糖水晶讚口不絕
事緣平時友人系對甜點無咩好感
而家竟然有comment, 哈哈
叁元豆花  紫草園

圖左: 叁元豆花
圖右: 紫草園

今次絕對系有驚喜既
下次會再試埋清心丸
希望會再有驚喜!!!!!!!!!
2019-07-08
$37 (宵夜)
叁元豆花  紫草園
  • 叁元豆花
2019-07-01 249 瀏覽
搬咗入來元朗一段時間,終於搵到一間好味道嘅甜品啦!最特別係佢可以選擇唔同嘅配料,我最like愛玉同芋圓,每次都係必點之選。今日帶埋朋友一齊試,可以試多幾款,朋友都讚。👍👍
2019-06-25 276 瀏覽
就在之前介紹的真台客旁邊。👆餐廳環境餐廳門面看去就是一臉慢慢的懷舊情懷,木板+傳統的紅綠色+加上多張的書法對聯,一個懷舊中國風就出來了~2人餐單參考(飽足程度:★★★★☆):叁元豆花 x2No Service ChargeTOTAL HK$70👆叁元豆花 $35(推薦指數:★★★★☆)配料滿溢,其中(豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯糯米)是一定有的,至於(香草雪糕、愛玉、紅豆、芒果)就可以四選一。老實說,身為一個台灣人芋圓算是吃著長大的,在香港雖然吃不到通化夜市那個大大顆,一大碗才台幣50一碗的芋圓冰。。。。可是在香港來說,這個已經不過不失,味道濃郁,Q彈有嚼勁!👆叁元豆花 $35(推薦指數:★★★★☆)👆叁元豆花 $35(推薦指數:★★★★☆)對了,就在屯門-元朗小巴站旁邊~
就在之前介紹的真台客旁邊。

👆餐廳環境

2人餐單參考(飽足程度:★★★★☆):
叁元豆花 x2
No Service Charge
TOTAL HK$70

👆叁元豆花 $35(推薦指數:★★★★☆)
可是在香港來說,這個已經不過不失,味道濃郁,Q彈有嚼勁!

👆叁元豆花 $35(推薦指數:★★★★☆)

對了,就在屯門-元朗小巴站旁邊~
天氣日漸炎熱,加上最近常在IG上看見這家店的貼文,這天下班後我便特意到了滔滔糖水一趟。由於早已鎖定目標,我隨即點了一碗「蜜紅豆紫草園」。稍候片刻,店員便端來一碗配料滿滿的糖水。糖水的賣相非常吸引,一整碗都是配料,有紫薯雪糕、仙草、芋圓、蜜紅豆和黑蜜水晶等,顏色相當豐富,讓人食指大動。滿滿當當的配料上還有一點點的桂花屑作點綴,更添糖水的美感,賣相完全對得上「紫草園」的夢幻名字。·至於味道上,各種配料都頗具水準,單吃已很美味,與其他配料搭配起來更另有一番風味。>> 紫薯雪糕:外形圓滾滾的,味道跟烤蕃薯的味道很像,雖然肯定有經額外加工調味,但味道還是蠻討喜的,不會過假,且甜度適中;·>> 芋圓:分別有芋頭、黃蕃薯兩種口味,除了一兩粒中層部分還未煮熟透以外,其餘的都很煙韌可口,只可惜份量少了一點,只有約5-6顆。而且,芋圓味道不突出始終是坊間一般甜點店的通病,如果特意為芋圓而來可能會有點失望;·>> 仙草:口感滑溜,好像絲毫不用咀嚼就已能吞嚥下去,同時亦沒有難聞的中草藥味,感覺討喜;·>> 蜜紅豆:沒有被壓成泥狀,反而保持原有的顆
>> 紫薯雪糕:
>> 芋圓:
>> 仙草:
>> 蜜紅豆:
沒有被壓成泥狀,反而保持原有的顆粒感,口感相對豐富,相比起其他配料甜度會略高一籌,但也不會過於甜膩,搭配起來食用剛好;
>> 黑糖水晶:
在坊間的甜點店較少見,味帶微甜,口感有點像我們平日常吃的大菜糕,但較爽口,且更富嚼勁。
最討喜的是當雪糕微微融化,滲透入糖水裡頭,與其他配料結合起來時,那獨有的味蕾享受,感覺上味道和口感都有進一步的昇華。
更令人欣賞的是糖水的甜度。平日享用糖水時,我一般都須佐以大量清水,但吃這碗糖水時卻可以完全不用喝半點水,說明它的甜度真的蠻適宜,讓人不知不覺地便把配料都清光光,一粒不剩。不過,由於它的份量頗多,蠻管飽的,還是建議大家在飯前享用/當正餐享用/跟友人分享喔。
2019-05-15
  • 蜜紅豆紫草園