成日去西營盤同元朗兩間分店,好抵食嘅台灣甜品!最鍾意嗰度嘅叁元豆花!一大碗有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠,🀄️可以自己四揀一,多個香草雪糕、愛玉、紅豆、芒果!先三十蚊多d,又豐富又抵食!店面比較細,晚餐時間通常要等陣位,不過店面好有特色,staff都好nice講真,平時我飽飽地,呢個都可以當一餐店入面除左凍嘅甜品,仲有唔少熱甜品嘅好選擇,冬天夏天食幾多都無問題!呢間絕對係我去過最方便而去抵食嘅甜品店
講真,平時我飽飽地,呢個都可以當一餐
2020-10-20
  • 叁元豆花
終於有機會一試元朗國必食甜品店之一點了皇牌冰烤紫薯雪糕系列– 豆花紫花園芋圓、黑糖水晶、紫米色彩繽紛,絕對是打卡able的賣相可惜吃不到一絲冰烤紫薯有什麼特別而主角芋圓雖然有Q彈煙韌的口感但黑糖水晶味道過份濃烈,搶去大部分味道冰烤紫薯雪糕系列 – 豆花紫花園 $38
終於有機會一試元朗國必食甜品店之一
點了皇牌冰烤紫薯雪糕系列– 豆花紫花園
芋圓、黑糖水晶、紫米色彩繽紛,絕對是打卡able的賣相

可惜吃不到一絲冰烤紫薯有什麼特別
而主角芋圓雖然有Q彈煙韌的口感
但黑糖水晶味道過份濃烈,搶去大部分味道

冰烤紫薯雪糕系列 – 豆花紫花園 $38
元朗國甜品店|芋圓控表示質素一般
2021-02-11
2021-01-31 123 瀏覽
椰汁西米配包心芋圓 ($29)• 有冷熱供選擇,熱的那款是配上黑糖薑茶,相對暖胃的口味,較適合嚴寒期間飲用。• 而椰汁西米味道較為清爽,椰汁味非常突出而濃郁,甜度亦恰到好處。• 包心芋圓的味道有三款:紫薯、地瓜圓及另一款芋圓奶黃餡。三款同樣煙韌有口感,芋圓的味道較一般吃到的濃郁,加上內裡呈泥狀的餡料,味道和口感更加有層次。• 糖水會包括一些紅豆,如果不愛吃的話落單時可要求店員剔除。• 十分適合下午茶或是飯後甜品。
椰汁西米配包心芋圓

椰汁西米配包心芋圓 ($29)

糖水會包括一些紅豆,如果不愛吃的話落單時可要求店員剔除。

• 十分適合下午茶或是飯後甜品
2021-01-28 123 瀏覽
我嘅愛店之一 滔滔甜品~一間賣港台式甜品嘅店🍮最巔峰時期平均一星期去足兩次!非常豐富嘅一款甜品 ❶仙草底 滑捋捋唔會太散❷蜜紅豆大大粒 食落甜甜地 我以前係唔食紅豆嘅都覺得好食🤣❸黑糖水晶份量多 QQ彈彈增加口感❹芋圓反而麻麻 冇乜味另一款包心芋圓更好食 下次再介紹佢~❺紫薯雪糕我嘅最愛💜就係為咗佢先食呢款入面有啲紫薯粒粒 好香紫薯味 啱曬我呢啲🍠星人味道較甜 溶溶地撈埋仙草食 一流👍🏻佢地嘅份量都大 可以當正餐食價錢同其他台灣過江龍比底食好多店舖環境走❖懷舊風❖店鋪偏細 位置較窄但充滿人情味而且滔滔一向出名黃 食物質素又好真心推介大家嚟到元朗國可以試下💮
我嘅愛店之一 滔滔甜品~
一間賣港台式甜品嘅店🍮
最巔峰時期平均一星期去足兩次!
🍠仙草紫草園

非常豐富嘅一款甜品
❶仙草底 滑捋捋唔會太散
❷蜜紅豆大大粒 食落甜甜地 我以前係唔食紅豆嘅都覺得好食🤣
❸黑糖水晶份量多 QQ彈彈增加口感
❹芋圓反而麻麻 冇乜味
另一款包心芋圓更好食 下次再介紹佢~
❺紫薯雪糕我嘅最愛💜就係為咗佢先食呢款

真心推介大家嚟到元朗國可以試下💮
🍠仙草紫草園
  • 仙草紫草園
2021-01-20 157 瀏覽
📍香港📍元朗📍滔滔甜品📍元朗康樂路8號康樂廣場地下9號舖📍星期一,三至日 16:30~01:00見好多人介紹先專登去試,但都幾失望🙍🏼可能唔同分店質素唔同啦😾價錢抵食但味道一般,服務態度一般😹仲不停聽到員工之間無止境咁嘈交😅😅🦄 叁元豆花 $35🦄 評分: 6/10呢個足料程度黎講價錢系幾抵食既!最底嘅豆腐花幾滑👍🏻 配頂頭甜甜地嘅香草雪糕幾好食既🙌🏻 芋圓幾煙韌但無咩味🤨🦄 木瓜雪耳燉桃膠 $30🦄 評分: 4/10眼見都系幾足料有唔少雪耳木瓜桃膠食🤪但飲落好淡無乜味…我諗放多少少冰糖會好啲🧐#foodieschu元朗~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#元朗美食#香港美食#糖水#木瓜雪耳燉桃膠#木瓜#雪耳#桃膠#豆腐花#芋圓#雪糕#香草雪糕#珍珠
📍香港📍元朗

🦄 評分: 6/10

🦄 木瓜雪耳燉桃膠 $30
🦄 評分: 4/10

#foodieschu元朗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2020-11-30 728 瀏覽
平時食黎食去都係芋圓難得見到有間有包心芋圓於是就買左個外賣黎試試椰汁西米配包心芋圓 外賣 $30椰汁西米露入面除左有六七粒包心芋圓仲有d紅豆係入面 有d意外驚喜但唔食紅豆既人可能要小心包心芋圓入面係芋泥但芋頭味呢粒就係奶皇餡 正👍🏻
平時食黎食去都係芋圓

包心芋圓入面係芋泥

但芋頭味呢粒就係奶皇餡 正👍🏻
外賣自取
2020-11-25 406 瀏覽
為左可以一次過滿足晒食芋圓同清心丸嘅願望 黎到元朗滔滔等左十五分鐘左右有位疫情關係 店員不斷提點要有野食先可以除口罩 另外用過嘅紙巾要自己帶走叫左個熱腐竹馬蹄清心丸加芋圓地瓜圓芋圓好有芋頭味 地瓜圓就冇乜味腐竹馬蹄清心丸似食緊馬蹄羹 清清地 幾好食清心丸口感一流 好煙韌 美中不足係太甜 食多幾粒開始甜到有啲辛苦 唔知係落太多糖 定浸得太耐糖水 好耐之前食過唔係咁甜 今次有d失準
為左可以一次過滿足晒食芋圓同清心丸嘅願望 黎到元朗滔滔
等左十五分鐘左右有位

叫左個熱腐竹馬蹄清心丸加芋圓地瓜圓
芋圓好有芋頭味 地瓜圓就冇乜味
腐竹馬蹄清心丸似食緊馬蹄羹 清清地 幾好食
2020-11-21 270 瀏覽
呢間見佢元朗都已經有2間,初初試外賣,今次就試堂食,今次試愛玉,朋友就試椰子楜,檸檬愛玉就酸酸甜甜都幾清新既感覺,好岩食完肥膩既dinner再食甜品,感覺唔會好飽好heavy,不過就覺得冇檸檬既愛玉好食d,另外椰子糊都幾香,不過個人唔多好糊類覺得好飽好濟咁,另外就試左芋圓, 芋圓熱食幾新鮮,軟軟地,整體都唔錯
2020-11-20 257 瀏覽
上次試左深水埗深深甜品,今次試滔滔甜品,其實係同樣嘅嘢食☺️位置都好易搵,van仔站附近。門面行懷舊FEEL今次試紫薯雪糕我叫左個蜜紅豆加左$10@4粒包心芋圓個紫薯雪糕有少少失望,唔重紫薯味😖有少少紫薯粒,冇咩特別。個包心芋圓煮到啱啱好,口感一流☺️朋友試左雪糕細珍珠西米,個香草雪糕配椰汁好夾入面好細,一般甜品小店嘅規模。入面嘅職員得兩三個,但好有禮貌。呢間會有下次,經過會想食。
上次試左深水埗深深甜品,今次試滔滔甜品
其實係同樣嘅嘢食☺️

位置都好易搵,van仔站附近。
門面行懷舊FEEL

今次試紫薯雪糕

我叫左個蜜紅豆加左$10@4粒包心芋圓
個紫薯雪糕有少少失望,唔重紫薯味😖
有少少紫薯粒,冇咩特別。
個包心芋圓煮到啱啱好,口感一流☺️

朋友試左雪糕細珍珠西米,個香草雪糕配椰汁好夾
入面好細,一般甜品小店嘅規模。
入面嘅職員得兩三個,但好有禮貌。
呢間會有下次,經過會想食。
2020-11-11 283 瀏覽
呢一日嚟到元朗附近有超多黃店好嘢食💛今次首先介紹呢間甜品店 主打一啲傳統同埋台式甜品 小店座位唔算太多 去多數要等一陣位❗️~~💜仙草紫草園 $38睇餐牌見到呢個烤紫薯雪糕已經比佢吸引住🤩 果然冇令我失望雪糕味道好特別 真係好似食緊燒番薯咁 有一浸燒嘅香味 中間仲會食到啲脆口嘅紫薯粒🍠 好特別😆配料都好豐富 我就揀咗要仙草 仙草滑溜好食👍🏻另外仲有黑糖水晶 細細粒 入口好Q彈😋 芋圓地瓜圓口感煙韌 紅豆大大粒🤤 整體撈埋食真係好豐富☺️~~總結1)高質有驚喜甜品 值得一試~~評分📈味道 8/10環境 7/10性價比 8/10
💜仙草紫草園 $38

評分📈
味道 8/10
環境 7/10
性價比 8/10
本身想食叁元豆花但賣曬😭因為咁意外發現另一樣口感味道都係perfect match嘅甜品😍✅豆花紫花園 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌖)⭐️冰烤紫薯雪糕除左有紫薯香味,食起嚟會食到小小粒嘅紫薯,多一層口感😍⭐️黑糖水晶超級有咬口,黑糖味足,呢個配料有驚喜⭐️紫米露中上水準⭐️芋圓口感十足,但可惜無芋頭味或甜味,所以我係雪糕+ 芋圓 + 紫米露咁食,令味道中和返總括嚟講,雖然芋圓控嘅我有少許失望,但佢其他配料真係好高質,尤其放埋一齊食,會覺得口中充滿紫薯+黑糖味,甜度適中而好有口感,絕對彌補到芋圓嘅缺點🤤

✅豆花紫花園
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌖)

⭐️冰烤紫薯雪糕
除左有紫薯香味,食起嚟會食到小小粒嘅紫薯,多一層口感😍

⭐️黑糖水
超級有咬口,黑糖味足,呢個配料有驚喜

⭐️紫米露
中上水準

⭐️芋圓

豆花紫花園
2020-11-07
$38 (宵夜)
豆花紫花園
2020-10-20 337 瀏覽
💜今年真係多左好多食芋圓既鋪頭呢次試呢間想食好耐 都叫小有名氣🤩-仙草紫草園冰烤紫薯雪糕 真係食到一粒粒紫薯😜食落唔會太甜 而且紫薯味好出 好似真係食緊番薯咁黑糖水晶細細粒 食落幾彈牙同雪糕好夾主角芋圓質地煙韌 同樣好香番薯同埋芋頭味好難得喺味道同口感上都平衡得唔錯👏🏻👏🏻-椰汁西米配包心芋圓呢碗都好好味😋一碗有成7-8粒包心芋圓 紫薯同埋番薯味各一半每粒都有半隻匙羹咁大粒🤣包心芋圓皮唔算太厚而且好煙韌 包住滿滿的芋泥對於芋圓控簡直係大滿足💕好味評分😋:5🌟/5🌟🌟抵食指數🤑:5🌟 /5 🌟🌟餐廳環境 🤪:3/5🌟🌟價錢💰:仙草紫草園 $38 椰汁西米配包心芋圓$30
💜

抵食指數🤑:5🌟 /5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:3/5🌟🌟
價錢💰:仙草紫草園 $38 椰汁西米配包心芋圓$30
2020-09-28 471 瀏覽
元朗人應該都會知道出名好食滔滔甜品,今次同朋友一齊去試下!因為係星期六嘅關係都比較多人排隊,所以排左差唔多半個鐘頭先入到去。-冰烤紫薯雪糕系列-豆花紫花園 ($38)紫薯雪糕好濃味,好適合鍾意食紫薯嘅朋友,除此之外,豆花嘅份量都好多,好適合撈埋雪糕一齊食。我覺得芋圓嘅口感好好,唔會話太硬,幾種唔同嘅口感夾埋一齊係好好食!-叁元豆花配愛玉($35)朋友就覺得叁元豆花配愛玉冇咁甜,入邊有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠同埋紫薯西米,多層口感,令人忍唔住一啖接住啖咁食!我哋覺得價錢方面好平,雖然舖頭細,但係坐得好舒服,員工態度亦都好好,令人好想每日都去食!-地址:元朗滔滔甜品 (近康樂路輕鐵站)元朗康樂路8號康樂廣場地下9號舖
冰烤紫薯雪糕系列-豆花紫花園 ($38)

叁元豆花配愛玉($35)

地址:元朗滔滔甜品 (近康樂路輕鐵站)
元朗康樂路8號康樂廣場地下9號舖
2020-09-07 464 瀏覽
終於吃到滔滔啦~之前去親都5啱時間今次一定要試叫左個signature '叁元豆花' 同埋 '凍紫米西米清心丸'叁元豆花D豆花好有豆味, 芋圓地瓜圓媲美九份食嘅, 好QQ好有咬口好煙韌!因為外賣關係, 係加左愛玉, 如果堂食會加雪糕~!至於凍紫米西米清心丸, 椰汁味好香, 清心丸略嫌硬左D整體嚟講係好抵食,又大碗!!!
終於吃到滔滔啦~之前去親都5啱時間
今次一定要試
因為外賣關係, 係加左愛玉, 如果堂食會加雪糕~!
至於凍紫米西米清心丸, 椰汁味好香, 清心丸略嫌硬左D
整體嚟講係好抵食,又大碗!!!
2020-09-06
5 分鐘 (外賣自取)
2020-06-28 1338 瀏覽
之前見到某電視節目介紹這店的甜品,住了元朗差不多4年,也不知道原來我家附近有一間薄有名氣的甜品店😂便打算飯後來一點甜🥰眼見甜品店門外有不少人等位,我們就決定外賣回家慢慢品嚐:腐竹馬蹄清心丸份量不少又很足料,爽口的馬蹄粒和煙靭的清心丸很有口感,而且不是很甜,非常適合女仕😋椰果檸檬愛玉打開蓋後見到有一粒熊仔軟糖,好攪笑😂究竟熊仔糖是點綴還是調味作用?!除了熊仔糖,還有椰果粒及檸檬片,味道酸酸甜甜,配以愛玉同吃,非常清新又有口感,很適合夏天食用👍🏻👍🏻👍🏻我想這會是我之後必點甜品,真的很喜愛😍

腐竹馬蹄清心丸

椰果檸檬愛玉