夜晚同朋友一齊想食壽司,係openrice篩選一番後決定前往德美。六點幾去到唔洗等位,唔算太多人。由於openrice評價幾好,食之前期望比較大,點知真係期望越大,失望越大。我地嗌左唔係好多野,基本都係大路保險之選,然而都係無情中伏。以下選取最惡劣嘅幾種略述一二。三文魚:部分壽司飯幾乎係一夾即散。三文魚雖然係大件夾厚,但係食落口感非常死實,根本食唔到三文魚嘅油香同鮮甜,咁難食嘅魚,縱然大件又有何用?我地叫左都幾多三文魚下,真係難食個不停。芥辣八爪魚:略嫌過辣。朋友評價八爪魚有酸味,又係難食。什錦天婦羅:本來覺得天婦羅應該都係穩陣之選,點知竟然係同三文魚齊名嘅大伏。粉漿又厚又硬,啲蝦炸到鞋夾老,又淡而無味,唔好睇佢好似好大隻,事實上隻蝦好細。番薯唔甜,味同嚼蠟。茄瓜係索油之最,多油到難以下嚥。總之成碟野就係差。寫得食評就要客觀,佢地嘅壽司賣點之一就係用料足,件件都好大好厚。鯛魚唔錯,大件厚且有鮮味。鰻魚就本身我地無叫,佢上錯,見到好似幾好就留低左,都係好厚,味道唔錯。又,個人非常唔中意酸薑嘅味道,由圖可見部分壽司癡住啲酸薑,搞到食果陣個口成朕酸薑味,又難頂又喧賓奪主。而服務方面都算OK嘅

芥辣八爪魚:略嫌過辣。朋友評價八爪魚有酸味,又係難食。

寫得食評就要客觀,佢地嘅壽司賣點之一就係用料足,件件都好大好厚。鯛魚唔錯,大件厚且有鮮味。鰻魚就本身我地無叫,佢上錯,見到好似幾好就留低左,都係好厚,味道唔錯。又,個人非常唔中意酸薑嘅味道,由圖可見部分壽司癡住啲酸薑,搞到食果陣個口成朕酸薑味,又難頂又喧賓奪主。而服務方面都算OK嘅,有人主動幫手加茶,茶又幾熱,都算係咁。

埋單承惠458,兩個人離講唔算平,收呢個價錢但又完全達唔到相應嘅水準,食完大家都呻左好耐,好後悔。見到openrice好評咁多,真係忍唔住開個account講下自己睇法,奉上劣評一個,以便為未來想去德美嘅諸位留個參考。

若干壽司
極差的什錦天婦羅