2018-04-22
早幾個月打算同一個鐘意食芝士餅的朋友一齊去食下講究的蛋糕所以鎖定了酒店餅房,而網上最多談論的正正是文華餅房的下午茶/芝士蛋糕其實文華High tea 地方,同一層已有三個Menu 及區域,由於我地目的是食芝士蛋糕所以唔考慮食三層下午茶的區域。如果放假日子黎,其實唔係休閒,至少不會用Chill 黎形容因為客人要直接在旁邊玻璃朱古力櫃,當住坐嚮度的客人的面排隊等位。排到已經係半個鐘後。等緊既時候見到服務員態度好好,好用心咁比建議客人,係up to standard 既。作為一個客人,成個過程都好舒服。我形容食一件兩件餅為之「散餅」食散餅的位置其實係圍繞著中間一個大型display 裝置的長台當時春天未到,玻璃裡面有北極熊公仔的場景,不但不用面對其他食客,更可邊食邊欣賞。二人叫了咖啡,芝士蛋糕以及藍莓芝士蛋糕,及一個三文魚波菜鹹派 事實上鹹派只要不是翻叮,一定好食好多,呢度唔會好乾,收貨芝士餅是有點軟的那種, 不是New York Cheese Cake ,朋友有點不對期望不過我覺得都幾好食丫,留意餅底有肉桂味,須考慮個人接受程度藍莓則多一種口味咁解個人覺得環境服務+ 食物, 其實唔貴對比好
所以唔考慮食三層下午茶的區域。
如果放假日子黎,其實唔係休閒,
至少不會用Chill 黎形容
排到已經係半個鐘後。
作為一個客人,成個過程都好舒服。
我形容食一件兩件餅為之「散餅」
事實上鹹派只要不是翻叮,一定好食好多,
呢度唔會好乾,收貨
不過我覺得都幾好食丫,
留意餅底有肉桂味,須考慮個人接受程度
藍莓則多一種口味咁解
個人覺得環境服務+ 食物, 其實唔貴
對比好多現在文青環境的咖啡室,一個外面供餅的 pie 都40 起跳,文華已經好仁慈
不過如果要我再咁排隊先食到,或者我會等閒日或者真係癮起先會再去。