2021-09-04
咁岩同朋友出黎尖沙咀食lunch,好耐之前已經知道呢間黑門水產,個裝修好正,超日本feel,又多日文餐牌吊曬出黎,諗住無得去日本旅行,都可以偽日本遊一下。我地13:45到餐廳,叫左一個「4種ミニ丼」($238)同一個「大漁丼」($138)。叫左餐無耐,因為我地坐近收銀位置,有位男士走左出黎投訴叫左大漁丼等左成個鐘都無野食⋯心諗:今次賴野⋯終於大約14:15我個大漁丼黎到,但其實已經有少少等到唔係好想食,附近餐廳氣氛都係:漏單⋯無野食⋯等好耐,好差咁樣。再講返個大漁丼⋯望落顏色唔太特別新鮮⋯味道係正正常常既,薄切到一個點,同餐牌張相有個都幾遠既距離唯一可取既係麵豉湯有兩粒蜆肉。途中都有個小插曲,有兩個人行入黎講2位,想入座,服務員話唔好意思,得返4人台,但4人台我地要滿4人先可以入座,咁個客就答佢:唔緊要啦,我可以等陣。點知個服務員覆佢:但我地3點落場啦⋯講返我地自己,我食得再慢⋯係14:30都成個餐清左,朋友個餐都未到⋯就叫佢取消我地埋單走人。呢個時候,個服務員就衝入廚房,再拎左個餐出黎⋯我同朋友都o左嘴⋯我已經食曬成個餐,而我朋友見到個餐都唔想食啦⋯服務員就話:無問題,無所謂既,幫你
服務員就話:無問題,無所謂既,幫你取消order,多謝$261.8
我心諗:下?2百幾蚊咁貴?你唔係取左個餐啦咩?
原來佢cancel錯左另一個餐⋯
最終埋單$151.8(連加一服務費)
服務員係好禮貌既,不停道歉,但見住我地2個人上得一個餐呆左都無主動幫我地追過餐⋯
其實沿路見到好多日本餐廳,有好多選擇⋯
真係無下次⋯
(星期六⋯個服務員都可以話:今日唔知咩事,咁爆場。我望一望四周,都未坐滿曬⋯)
大漁丼