餐廳: The 5B Private Corner
資訊:

去開荃灣好多時都會懶到爆, 平時係路德圍食個quick dinner就算, 於是我地就搵左間cafe試下。平時好少食開Cafe, 覺得黎黎去去都係差唔多既味道。如果你問我會回頭既cafe, 呢間可以係其中一間!呢間cafe唔算近TW地鐵站, 行過去大約15分鐘, 係紗廠再對面街黎。地方唔算難搵, 一上到去又估唔到原來都幾闊落, 係坐得舒服既地方。有好多小物件, 書, 桌遊令呢到好有衝動想坐一個下午既感覺,不過我係夜晚去的。如果下午見到海景一定幾唔錯, 呢到又算靜靜地可以做下野。DINNER SET既前菜又包埋野飲, 基本野~叫左個蜜糖芥末素牛肉漢堡 ($138)黎呢到晚上絕對會叫set dinner, 唔係差好多錢但多左前菜之類的。講下個Burger,夾左素牛肉芝士菠蘿片番茄黃瓜,包既皮烘過又好軟熟, 食落覺得幾juicy wor又...睇番個包係叫咩名, 先發現原來係素牛肉,但我食完都唔係好覺佢係素黎, 素食者你一定要黎試下!因為我食完都仲係唔信佢係素, 仲有一堆香草薯角 ho ho mei~黃金廣島蠔見到小食有幾款, 簡左呢個廣島蠔。食落原本都幾香口, 但唔算係一試上癮既小食, 下
如果你問我會回頭既cafe, 呢間可以係其中一間!
如果下午見到海景一定幾唔錯, 呢到又算靜靜地可以做下野。

DINNER SET既前菜又包埋野飲, 基本野~

叫左個蜜糖芥末素牛肉漢堡 ($138)

蜜糖芥末素牛肉漢堡

黃金廣島蠔
見到小食有幾款, 簡左呢個廣島蠔。食落原本都幾香口, 但唔算係一試上癮既小食, 下次會食下其他~
黃金廣島蠔

香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 ($168)
我正式宣佈, 呢個會係我最想回頭既菜式!
西班牙黑毛豬唔係食全熟架, 呢隻慢煮過既豬一上岸就好香, 望落同牛扒都係差唔多樣姐,
但咬落完全另一回事。我會點哂自家製蘋果醬同埋個蜜糖芥末一齊食, 酸酸甜甜又有D淋既黑毛豬超級正!
會好想再食多次.......點算..想要多D醬, 無諗過蘋果醬居然可以令到呢個豬咁好食。
香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬

朱古力雪糕
雖然你以為甜品不值一提, 但set有甜品會加分, 而呢個咁靚又用心整出黎既襯托再加分, 打卡少不了。
一見到都幾suprise, 心諗連呢樣都要咁靚, 即刻未飽住想食埋先!
朱古力雪糕

題外話/補充資料: 店員有禮貌 , 服務好~
2020-01-02
蜜糖芥末素牛肉漢堡