2021-03-31 810 瀏覽
還有不足兩天就到復活節,唔知大家諗好咗節目未呢?今晚就有個好朋友約咗我去九龍塘建新中心地下一間懷舊西餐廳「百味閣」吃晚飯,提早慶祝。間餐廳雖然唔算得話係歷史好悠久,但都開咗成廿幾年,而客源就以附近嘅上班族、大學生同假日嘅街客為主。餐廳嘅布置好有特色,由門面以至店內設計都帶著濃厚的懷舊氣息。牆身上掛滿了一張張黑白照片,配以天花上的七彩玻璃、胡桃木色藤織座椅、紅色間條檯布等,裝潢充滿老香港情懷,在此品嚐美食,真係別有一番風味。餐廳主打豉油西餐,不過餐牌上亦有不少中西合壁的小菜,頗為 fusion。我哋點咗兩客精選晚餐,套餐包是日餐湯或羅宋湯、主菜、甜品及飲品。是日餐湯為蓮藕排骨湯,湯料十足,味道濃郁鮮甜、清熱生津。羅宋湯味道亦唔錯,酸甜香濃,內有不少雜菜,加上熱度又夠,用來配跟餐的蒜蓉多士吃,甚是美味!主菜點咗芝士焗松露醬美國豬柳 ($148) 同 龍蝦汁燴蝦球青衣魚塊。豬柳有兩大塊,每件都好厚身,肉質非常嫩滑,夠軟腍又多汁,肉味香濃,加上面頭嘅半溶芝士同幽香嘅松露醬,各種材料完美混合,口感好豐富,真係食多幾次都唔會悶。伴吃的意大利飯亦做得頗有水準,每粒飯都煮至僅熟,外微軟內硬身,食落有米
伴吃的意大利飯亦做得頗有水準,每粒飯都煮至僅熟,外微軟內硬身,食落有米香,加上飯內有火腿和雜菌,口感一流!
至於龍蝦汁燴蝦球青衣魚塊 ($158)  亦用料十足,蝦球大大隻,鮮爽彈牙;魚塊鮮甜結實,入口啖啖肉,配埋香濃惹味嘅龍蝦汁同滑溜的薯蓉一齊食,好滋味,令人吃得十分滿意。
套餐配有餐茶同甜品,是日甜品為酥皮蘋果批,蘋果批外皮焗得非常酥脆,入面的蘋果粒甜而不膩,吃時可沾少許碟上嘅黑糖雲呢拿汁,味道更佳。