2017-11-07 779 瀏覽
陪老公來深水埗買路由器,由於時間尚早,決定先去附近覓食,再繼續行程。記得早前食友曾向我推介過區內一間專吃「米苔目」的小店,老實講,我非常之大鄉里,從沒嘗過米苔目,不知葫蘆裡賣的是甚麼藥。原來據友人稱,「米苔目」係一種台式粉,外表與銀針粉相似,不過由於廚師喺製作過程中,加入了地瓜粉,所以質地比起銀針粉更煙韌彈牙,口感好特別,值得一試。既然友人講到咁吸引,反正店子就在附近,一於過去探究一下。店子位於鴨寮街,是家地舖,沿著門口窄長嘅走廊往內進,店內地方不大,甚至有點淺窄。細心一看,除了近門口嘅四張二人檯和店內一排面壁嘅單人木櫈外,還有三張大圓桌,估計只能容納廿餘人左右,如果爆場的話,難免會感到逼狹!幸好這晚我倆六點半前已到達,店內食客不多,所以坐得尚算鬆動。拿起餐牌,估唔到舖仔細細,但食物類型都幾豐富,除了主打嘅湯米苔目系列外,還有超過 10 款滋味小食、冷熱飲料及蜂蜜飲品;另外亦有多款全日供應嘅米粉、綜合丸湯、自家製雲吞及韮菜餃等,選擇甚多。至於店裡的米苔目,原來係以車仔麵形式供應,客人可於 22 款餸料中,自由選配,任揀 2 款,定價為 $35,如果想另加餸料的話,每餸亦只須 $7,豐儉

至於店裡的米苔目,原來係以車仔麵形式供應,客人可於 22 款餸料中,自由選配,任揀 2 款,定價為 $35,如果想另加餸料的話,每餸亦只須 $7,豐儉由人。湯底方面,除預設嘅豬骨湯外,店子亦另備有 8 款其他口味嘅湯底可供選擇,包括冬蔭公、沙嗲、酸辣、麻辣、泡菜、鮮茄、方魚肉碎及喇沙湯底等。花多眼亂,心大心細,還是先點些小吃,再慢慢揀。

先來一客涼拌蓮藕 ($16)  打開胃口,蓮藕細細碟,分量不多,上桌時已切成薄片,面頭鋪滿蔥粒和蒜粒。挾起一件入口,味道微辛,脆嫩爽甜,帶蒜香和蔥香,正。

接著是兩客香口之物,分別有香煎脆皮肉餅 ($22) 和 Q 彈豆腐 ($23)。肉餅屬迷你版,的的骰骰,一碟有六塊,色澤金黃均勻。挾起咬下,外層微脆,邊位帶焦,口感挺而不實,有嚼勁,味道甘香。至於另一味豆腐,外表看起來有點似豆卜,面層夠曬脆口,味道鹹香,而入面嘅豆腐亦十分軟滑,入口外脆內嫩,非常美味。

店員十分落力,推介我倆一試舖頭新出嘅蟹肉碗仔翅 ($19),反正這晚胃口甚佳,就一於嚟一碗。沒想到原來這客碗仔翅,分量都幾大,用料十足,除咗有爽口的木耳絲、冬菇絲和軟腍的粉絲等外,還加入了不少蟹肉,襯托著稀稠度適中的湯底,入口湯鮮味美。

吃完小食,終於輪到主角米苔目,餸料揀咗豬腩肉、扎肉、鮮冬菇、生菜 ($35+$14),(配喇沙湯底+$10),上桌時大大碗,熱辣辣,賣相誘人。先舀起一匙湯底入口,帶濃郁咖喱香和椰香,辛辣刺激,而且沒過杰的質感,味道對辦。再舀起米苔目入口,質感 Q 彈富嚼勁,久浸也不變軟爛,而且煙韌彈牙,食落仲好有米香,果然是店主心機之作。
喇沙湯底已配有豆卜和金菇,豆卜吸盡湯汁,味道極佳。餸料方面,腩肉肥瘦平均、扎肉彈牙爽滑、鮮冬菇厚身又大隻、生菜新鮮爽口,加上全部材料都給得大方,分量十足,伴著喇沙湯吃,雙重口感,非常不錯。

意猶未盡,決定再加客自製雲吞淨食 ($28)。很喜歡這裡的雲吞,水準雖然不算驚為天人,但分量十足,而且粒粒飽滿,外皮透薄,菜多肉少,入口清爽鮮香。

飲品點了日本櫻花可樂 ($19) 和凍蜂蜜生薑檸檬茶 ($10) 。櫻花可樂味道一般,但淡粉紅色嘅賣相,造形夠曬 Fancy,用來呃 Like 一流!至於蜂蜜生薑檸檬茶,酸酸甜甜,入口帶點薑香,味道頗清新。整體來說,食物比預期出色,而且定價合理,下次路過會再來試試店員推介的鴨血。
2017-11-06