2018-07-31
香港依家火鍋咁成行有多種類嘅嘅火鍋,所以我同朋友就想試吓台灣嘅藥膳火鍋。台灣湯底同平時食開嘅中式湯底唔同,台灣湯底味道較濃,可以唔使要醬油碟直接食,味道已經夠鹹同鮮。我地叫左美人湯同小辣麻辣湯,美人湯入面有成隻烏雞、淮山、桃膠、南棗等等嘅藥材。而麻辣湯底就有紅棗鴨血毛豆腐等等其他調味材料。 剩係飲湯頭已經好正,美人湯滋陰養顏,麻辣湯惹味過癮。而食物我地order 左較多肉類, 雪花肥牛脂肪均勻,牛味足手工丸拼盤, 除左普通嘅墨魚丸、蝦丸之外,仲有比較特別嘅鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸同梅菜豬肉丸。鵝肝墨魚丸內有真鵝肝;黑松露蝦丸嘅松露味十分突出,一夾開已經味道濃烈嘅松露味;芝士牛丸係爆漿芝士,可以一試;而梅菜豬肉丸就係梅菜蒸豬肉嘅味。我地仲點左水蓮餃,口感似西洋菜餡,食落有麻油味,毛豆腐,吸湯一流;寬粉條,食落好QQ,陪麻辣湯底超正;蜂巢牛肚,上菜時已經熟所以只要擺喺湯度滾一滾就可以食,有調味過已經入味;活九孔即係鮑魚鮮味十足只要滾3分鐘就可以食,口感唔韌;而佢地嘅酸梅湯解辣一流。今次台式火鍋體驗不錯,會再次嘗試!
今次台式火鍋體驗不錯,會再次嘗試!