2019-03-07 127 瀏覽
屋企人話天氣凍左想打邊爐,今次揀左間新開嘅台式火鍋店。 餐廳喺雅蘭中心地庫,地點好方便。 門口有幅大大嘅壁畫,沿着樓梯行落地庫,就會見到好大好舒適嘅裝修。 場內播放住一啲歌曲,節奏輕柔明快,感覺舒心。 湯底叫左【美人鍋(養顏花膠雞窩)】,上枱發現原來係一大鍋雞湯,入面仲有原隻雞。 先品嚐一吓頭啖湯,好清甜,再食花膠同雞髀,雞肉好嫩滑。 店員再細心咁將隻雞剪開。台式火鍋當然最好叫返個台式飲品,店員推薦【培火鐵觀音珍珠奶茶】,叫咗少甜,不錯耶。【海蝦】一碟六隻又真係幾大隻,擺盤好有型。 蝦肉新鮮爽口,蝦頭部份亦有蝦膏。【黃金魚皮】係即食小食,新鮮炸起脆卜卜,仲有鹹蛋黃咸香味。 就咁食得,蘸湯又得。今日冇叫響鈴,叫咗個特色少少嘅【老油條】,同樣係蘸湯一流。【手工墨魚丸】 丸類可以叫半份,有四粒,幾彈牙。【手切牛小排(小)】火鍋必叫牛肉,油脂豐富,牛肉味香濃。為免改變雞湯味道,最後先落【麻辣嫩鴨血】。餐廳開業左個幾月,但今晚係全場滿座,果然好多捧場客,要食一定要訂位呀。 最後要一提,服務真係好好,細心又給力!

今日冇叫響鈴,叫咗個特色少少嘅【老油條】,同樣係蘸湯一流。

【手工墨魚丸】 丸類可以叫半份,有四粒,幾彈牙。

【手切牛小排(小)】火鍋必叫牛肉,油脂豐富,牛肉味香濃。

為免改變雞湯味道,最後先落【麻辣嫩鴨血】。