2019-04-04
復活節假將到,今日約咗兩個朋友傾旅行行程,揀旺角做中心點吃晚飯,食完大家返屋企嘅交通都好方便。這食店有台式火鍋,也有台式小吃,當然有台式飲品。呢度嘅台式火鍋共有九款湯底嘅選擇,我們三個人揀選了兩個火鍋及一些小吃,招牌臭臭鍋是正宗台式的,聞到陣陣臭臭的味道,其實好香呢!材料包括旺菜、冬菇、蜆、貢丸、肥牛、鴨血糕、豬大腸等等,好豐富,朋友好喜歡這個濃濃的味道。藥膳豚肉鍋的香味也很吸引,這個我較喜歡,材料包括豚肉、 鵪鶉蛋、菜、粟米、金菇、雲耳、枝竹、豆腐等等,食到尾依然充滿藥材味,正啊!麻辣臭豆腐,唔太辣,聞落臭,吃落香,喺香港唔係周圍可以食到呢個台灣風味,推介要試。柚子蜜雞翼,雞翼燒得香噴噴,加入柚子蜜,味道好夾,一人一隻唔係好夠。這裡特別地有些川味燒,點了幾款試試。蒙古羊肉串,當然少不了孜然粉,熱辣辣,香口好食。厚燒牛舌,的確厚切,豐富肉汁,越食越惹味。蒜香燒茄子,整條茄子開邊燒,鋪滿蒜蓉,勁可口,如果可以切件上就更理想。燒翠玉瓜,都是加了孜然粉調味,熟嘅程度剛剛好,唔會太淋,依然爽脆有口感。爆檸四季春(微糖),因為用了大量青檸,味道有些澀,或者揀半糖會好一點。純金鳳茶王(無糖),清爽
呢度嘅台式火鍋共有九款湯底嘅選擇,
我們三個人揀選了兩個火鍋及一些小吃,
這裡特別地有些川味燒,點了幾款試試。
蒙古羊肉串,當然少不了孜然粉,熱辣辣,香口好食。
厚燒牛舌,的確厚切,豐富肉汁,越食越惹味。
純金鳳茶王(無糖),清爽味道,最啱食火鍋。
純凍頂烏龍(無糖),獨有嘅茶味可以中和這頓重口味的晚餐。