2017-11-19
今日約左個好耐無見的朋友食晚飯,為左方便佢所以相約起尖沙咀食,行經厚福街見到開左唔少新食肆,見呢間套餐放題幾吸引就入去試試。我地六點鐘左右入座,揀左個特選手工火鍋拼盤 ($288)。 主菜就揀左冬瓜卜卜蜆海鮮鍋 。等待上菜時店員就比配料我地整定醬油先,有辣椒、蒜蓉、芫荽、麻醬等等。我整完個醬已經比個friend 食哂d前菜 有個麻醬手撕雞同麻辣木耳,食完好開胃,好彩有得無限refill 話甘快就上個卜卜蜆鍋,有好多蔬菜配料,果片冬瓜煲淋左好入味,d蜆要盡快食,如果唔係會煮到越來越細粒😂安格斯肥牛片同牛肉粒,煮一陣就食得,肥瘦適中。手工餃每款都有一粒,我最鐘意個黑松露餃子,係超勁黑松露味,仲有個芝士蝦丸同墨魚丸都幾特別即炸響鈴卷有手掌甘長,好誇張,但其實最有驚喜係個即炸魚皮,好鬆脆,可惜encore要加錢,如果唔係一定係甘點食完唔夠飽可以無限追加火鍋配料,最後半小時會提你last order。另一個回本位係台式飲品任飲,平時餐廳飲杯水果茶都要幾十蚊,就算街邊外賣珍珠奶茶要要十幾廿蚊。推介愛文芒果水果冰茶,開頭飲有d甜,但d冰溶左後就剛剛好,另外個珍珠奶茶都好飲,唔太甜。
安格斯肥牛片同牛肉粒,煮一陣就食得,肥瘦適中。