2025-03-19 319 瀏覽
今日同朋友去咗荃灣「燒烤堂」食飯,呢間餐廳喺百悅坊12樓,環境幾舒服,坐得幾自在。我哋叫咗幾款招牌菜,真係食到停唔到口!以下係我嘅食評,同大家分享一下~ 焦糖青蘋果鵝肝多士鵝肝煎得外脆內軟,入口即化,配上焦糖青蘋果,酸甜得嚟又解膩,多士脆脆哋,口感層次豐富,正! 鰻魚炒飯鰻魚份量足,炒飯粒粒分明,鑊氣十足,仲有啲鰻魚汁滲入飯粒,食落好香口,唔會太鹹,好啱我口味。 鹽燒雞中翼雞翼燒得啱啱好,外皮香脆,肉質嫩滑,鹽燒嘅味道簡單得嚟又突出,食完一隻接一隻,完全停唔到! 秘製烤羊架羊架烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,秘製醬汁帶少少甜味,同羊肉嘅香味好夾,完全冇羶味,推薦俾鍾意食羊嘅朋友。 香草蒜蓉包蒜蓉包香脆得嚟又唔會太油,香草味同蒜蓉味平衡得好好,食完仲想encore! 鹽燒A4宮崎和牛A4和牛真係冇得輸!油脂分布均勻,燒完入口即化,鹽燒嘅調味簡單得嚟帶出咗和牛嘅鮮味,食完覺得好滿足。 鹽燒牛舌心牛舌心厚切,燒得啱啱好,口感彈牙,鹽燒味道帶出咗牛舌嘅香氣,好有嚼勁,鍾意食牛舌嘅朋友一定要試! 即打士多啤梨乳酸士多啤梨味好濃郁,乳酸酸酸甜甜,飲落好清爽,解膩一流,即打嘅感覺好新鮮。
焦糖青蘋果鵝肝多士
鹽燒A4宮崎和牛
鹽燒牛舌心
即打士多啤梨乳酸
即打芒果乳酸
芒果味香甜,乳酸帶少少酸味,飲落好開胃,同燒烤好夾,飲完仲想再飲!
總括嚟講,「燒烤堂」嘅食物質素好高,每款菜式都有心思,環境同服務都唔錯,絕對值得再encore!如果你鍾意食燒烤,呢度真係一個好選擇。
📍地址:燒烤堂 (荃灣)
荃灣川龍街118號百悅坊12樓