2018-10-16
有一日問朋友 : 「邊個地方嘅人最鐘意打邊爐?」雖然我無model answer,不過我幾認同佢嘅答案 「台灣吧?」的確整個台灣到處都係火鍋店,出名嘅一定係麻辣燙鍋,人類總尋求舌尖刺激。但唔好忘記仲有好多都係以養生湯底做賣點,先至係台灣的特式鍋。今晚一行四人小聚,就試下已有幾家分店嘅養心殿台式養生火鍋,全店充滿中式格調,到處都以屏風做間隔,開放式得黎有私隱感,又有特色,非常滿意呢個格局!要先點鍋底,否則配料都到齊,鍋底後上呢~由於要食菜,所以一定要鴛鴦鍋,一邊麻辣一邊酸菜白肉鍋好在有點酸菜白肉湯底,因為我地一致認為比麻辣燙出色!酸菜白肉湯底除左味道之外,仲有個好處,就係裏面有好多白肉片及QQ寬粉,基本上可以話叫少兩個餸!不過,麻辣燙都有跟埋鴨血亦有蜂巢豆腐,食湯底都飽火鍋配料方面,我地無點海鮮及牛肉,反而想攻手工丸,因為有六款咁多!索性點個手工丸併盤,有齊所有特色手工丸,當中我最鐘意芝心牛丸(好match)、梅菜豬肉丸(好似食緊肉餅) 、黑松露蝦丸 (好香)仲有野生竹笙亦係心頭好之一,野生的特別粗壯,沒那麼易散及有口感!非常爽口!黑毛豬梅花肉,中間一層脂肪,肉片爽口之飲更多一份油香味,
要先點鍋底,否則配料都到齊,鍋底後上呢~
由於要食菜,所以一定要鴛鴦鍋,一邊麻辣一邊酸菜白肉鍋
好在有點酸菜白肉湯底,因為我地一致認為比麻辣燙出色!
不過,麻辣燙都有跟埋鴨血亦有蜂巢豆腐,食湯底都飽
黑毛豬梅花肉,中間一層脂肪,肉片爽口之飲更多一份油香味,不過感覺係比鍋中嘅白肉高一檔次,如果多人的可不防一試,但若人少的話其實鍋中的白肉都已足夠。
打邊爐緊唔少得鮮炸響鈴及水餃雲吞,味道新鮮,不能錯過啊
雖然湯底好飲,但我地都點左自家製桂圓杞子菊花茶,飲後完全唔覺得甜,好舒服,火鍋必飲!