2020-04-26 77 瀏覽
朋友係IG見到The one有間打卡好正嘅飲品店,就行街嗰陣特登上去睇下。下午茶時間都算幾多人,好不容易有位坐。除左打卡必備嘅水墨風飲品、一般茶、奶昔等等,仲有蛋糕同Gelato食,好似都幾豐富咁。本來想試下紫薯鐵觀音沙冰,但咁岩無晒紫薯,我們又唔想等太耐。一向唔飲得鮮奶茶嘅我突然發現所有奶類飲品都可以轉豆奶,於是就點左麻糬芝麻烏龍鮮奶茶(轉豆奶)同抹茶蛋糕。麻糬芝麻烏龍鮮奶茶(轉豆奶/少冰,$39)用芝麻醬畫杯,就好似攞住杯水墨畫咁。轉左豆奶味道唔濃,烏龍茶味都香,但主要都係芝麻味比較重,好似飲緊有茶味嘅芝麻糊。芝麻醬好濃厚,一定要搖勻或者攪勻再飲,唔係就會好難吸下面彈牙煙韌嘅麻糬,我地最後要打開蓋慢慢食。岩燒蜂蜜抹茶蛋糕(飲品追加+$48)店員有幫手整熱個蛋糕,雖然睇落唔大但都幾飽。抹茶味唔算濃,蜂蜜味比較重,表面少少鹹。香甜綿密,係乾身左少少,適合配茶一齊食。

麻糬芝麻烏龍鮮奶茶(轉豆奶)

岩燒蜂蜜抹茶蛋糕(飲品追加+$48)

岩燒蜂蜜抹茶蛋糕
2020-01-19
下午茶
麻糬芝麻烏龍鮮奶茶(轉豆奶)
岩燒蜂蜜抹茶蛋糕