2022-12-18
▫️又發現一間新開既餐廳🕵🏻 主打鐵板燒🔥 位置係佐敦其中一個轉角位,門面又設計得幾神秘👀 望左陣先見到度門🤣 👨🏻🍳 季節廚師發板套餐 $788🥗 沙律▫️新鮮三文魚沙律配上黑醋汁幾開胃😋 碟邊仲有菠蘿🍍、龍珠果同蕃茄仔🍅 感覺好清新🍃🍳 前菜▫️溫泉蛋加上魚子醬好鮮味🥰 咁食法又幾得意,好似食緊豆腐花咁滑嘟嘟🤣🐚 鐵板海鮮兩品▫️有4款海鮮可以揀2款,我地叫2個set咁就可以試晒4款啦😆 先有帶子配牛油黑松露汁🧈 帶子爽滑,個汁超香直頭想飲埋佢🤣 俾師傅提一提飲左要跑返好多個圈先得就放低左了🫢▫️香煎東星斑煎得外脆內滑,可以配碟邊既檸檬黑醋一齊食🍋 碟上面仲有啲泡泡🫧 原來係蝶豆花海鹽製成,鐘意濃味啲可以加埋泡泡一齊食好得意🤣▫️另一款香煎帶子配上黃翠肉瓜,同樣加上魚子醬,精緻又鮮味😋 鮑魚彈牙,加上滿瀉蒜蓉好惹味🧄🥩 鐵板肉類一品▫️豬、雞、牛中揀左5成熟既澳洲牛扒🐮 牛味香濃,食落幾juicy💦 師傅介紹碟邊wasabi係自己手磨,配牛扒竟然出奇地夾🤩 配上香脆蒜片,夾埋一齊食口感豐富🧄 另外仲有竹炭鹽🧂 同切到成粒蘑菇咁既櫻桃蘿蔔🍄 用黎清清味蕾再繼續食下一道菜💁🏻♀️🥣 湯 ▫️麵豉湯味
👨🏻🍳 季節廚師發板套餐 $788
🥗 沙律
🍳 前菜
🐚 鐵板海鮮兩品
🥩 鐵板肉類一品
🥣 湯
▫️麵豉湯味道適中唔會太鹹,最勁係個豆腐雕花😮 師傅刀法超勁🔪 切得超幼細呈現菊花豆腐形態🌼
🍚 炒飯
▫️超香既炒飯🤤 師傅特登炒耐少少,令炒飯入味之餘仲帶點脆身口感🥰 仲有隻非常彈牙既鮮蝦🦐
🍨 時日甜品
▫️當晚甜品有兩款選擇✌🏻 一款係凍食紅酒燉雪梨🍐 外表好精緻,檸檬忌廉上加左金箔超靚🤩 雪梨味道清甜,紅酒味香濃🍷 連平日唔多鐘意食甜品既身邊嗰位都清晒成個🤪
▫️另一款係日本直送既豆腐雪糕🍨 質地綿密,豆腐味好濃郁🥰