2018-03-06 169 瀏覽
新年前後,無論公事、私事都特別忙,難得抽到時間,決定搵朋友食個靚飯!朋友話佢唔想去咁遠,於是揀左佢屋企附近既七福神!位於彌敦酒店附近,就彌敦道位置,好易搵!有圖有真相,每款魚生都非常高質,魚生顏色有光澤!特別推薦三文魚及油甘魚,三文魚油脂紋理平均,入口質感細嫩,味鮮!至於油甘魚口感豐潤帶微爽,香甜細膩,值得一食!我同朋友都極鍾意食海膽,所以見餐牌有,就真係忍唔住咁點喇!海膽瓣塊唔算大片,顆粒不算明顯,不過色澤黎講就統一~ 帶微光澤。口感還算不錯,帶少少creamy,淡度較淡口,價錢唔貴,可以一試。 味噌甲羅燒,餐牌見到都係會令人發光會去點既~ 不過呢個甲羅燒就要由鋪頭燒,唔係DIY 既~ 呢到就有少少失望喇!不過,好彩上台,仲係滾燙架!都似自己即燒即食既感覺既~蟹蓋內見到面頭有蟹子,撥開就會見到蟹膏、蟹肉~質感係濃稠成糊狀,食時夾埋飯同紫菜一齊食,味道都討喜丫!芝士黃金豆腐,入口唔算油膩,豆腐外表未有很脆,但裏面軟而水嫩,芝士味濃。不過始終無脆皮,係美中不足~50蚊一杯,絕對唔貴!就算就咁飲啤酒,放工、吹水都值得一去啦!

位於彌敦酒店附近,就彌敦道位置,好易搵!