2017-10-16 1588 瀏覽
從來唔寫食評,但呢次既經驗令我不得不分享,以免更多人有不愉快嘅經驗。前LCX位置開咗幾間新餐廳,試過兩間日本菜,非常好,呢間中餐係好多報章雜誌Facebook 都有賣廣告,大讚佢嘅片皮鴨同裝修都好與眾不同,所以我都慕名而來,嘗試佢嘅商務午餐一打開餐牌,見到最平嘅午餐都$125,呢個午餐價錢係尖沙咀黎講都算中上,同樓上嘅日本菜差不多價錢,但質素簡直差過一個$30嘅飯盒午餐有一個前菜,一個主菜,我揀咗宮保雞丁,一個白飯,以及一個甜品1. 先講上菜次序,上完宮保雞丁,先上前菜,然後無啦啦攞碟花生上嚟,再要等我哋催左幾次先上個白飯2. 個宮保雞丁已經超級細碟,點知入面嘅雞仲少,一碟雞丁得兩三舊雞,其他全部都係蔥同辣椒3. 個前菜未食完, 就有侍應行埋黎問我地仲要唔要4. 個白飯啲米根本未煮熟5. 個甜品係楊枝甘露,個碗係人哋食日本菜用嚟裝蒸蛋嗰啲碗,但楊枝甘露得一半,隻匙羹仲要超級污糟,唔明點解一間咁新嘅餐廳啲食具都可以污糟成咁6. 所謂嘅總廚,出到嚟同我地講解個餐嘅時候,一行埋黎勁大浸煙味,真係不知所謂
3. 個前菜未食完, 就有侍應行埋黎問我地仲要唔要
4. 個白飯啲米根本未煮熟