2017-05-22 70 瀏覽
估唔到原來新式嘅茶再之外喺香港,而且係尖沙咀呢啲繁忙嘅地方,都會有中式嘅嘆茶地方,而呢個中式嘅地方絕對不比西式嘅地方差。位於加連威老道嘅樓上鋪,入咗去第一個感覺就有一種好清幽嘅感覺,除咗佢有嘅木設計俾人一種溫暖嘅感覺之外,仲會有啲花又草俾人感覺更加自然。呢度仲有免費嘅無線上網,又有冷氣又有得坐,絕對地比咖啡廳舒服。仲有就係佢嘅位置非常之優越,喺下面加連威老道行到攰晒上嚟坐吓,飲杯茶,嘆下。又或者d男人唔中意行,上嚟坐,多好。呢度嘅茶除咗有一盞盞可以俾你一個飲之外,仲會有二人餐或者四人餐,每一個套餐所包含嘅茶。對茶產品唔係好熟悉嘅我,淨係記得姐姐推介左其中兩款茶,就係頌同埋雅,至於其他有乜嘢特別嘅,想更加加深咁樣研究嘅話,就不妨再問下姐姐。頌係火香為主嘅雅就係花香味為主今次我哋就叫咗個二人餐,除咗有兩款唔同嘅茶之外仲會有啲涼果,除咗有西式嘅曲奇之外仲會有啲中式嘅涼果,例如番薯乾,杏䔕,都係好好的送口。首先介紹第一種茶就係武夷水仙,呢種水仙嘅色澤就偏紅,飲落去嘅味道好濃郁,甘甘甜甜嘅味道,香味重。第二款係雅,那就係以花香味為主嘅,但係呢一種比頭先嘅水仙飲落去嘅味道就更加濃,我個人就覺得偏甘

頌係火香為主嘅
雅就係花香味為主

第二款係雅,那就係以花香味為主嘅,但係呢一種比頭先嘅水仙飲落去嘅味道就更加濃,我個人就覺得偏甘,如果鍾意飲比較清少少嘅就飲頭先嗰種會比較好。

一個人如果飲花茶嘅話就大概$60一個人就可以買單,如果好似我哋兩個人叫一個套餐有埋小食都係$200。講真買一杯咖啡同埋買個蛋糕都唔止$100啦,喺呢度仲有唔同嘅感受,確實唔錯。