餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

2019-01-14 170 瀏覽
近日去觀塘工廈買嘢順便覓食,眾多banner中揀咗【五月星牛肉麵】,去到門前人流唔多,係門口停留一陣被熱情介紹決定入去食,情調偏黃燈光突顯古早味,配耳熟音樂,環境舒適。店家介紹-刈包,喂…乜成籠點心咁嘅?棒上枱溫馨提示趁熱食。打開籠蓋,雪白包皮夾住一舊肥肉、配料青瓜酸菜。相機食完都仲暖暖地,肥肉沒有膩滯感覺,配料青瓜酸菜帶動口感,一撒甜味引起再吃的興趣。前菜手拍青瓜,酸味帶甜,口感極爽口。糖醋豬軟骨,肉滑骨軟,以菇類墊底吸曬啲汁另一風味。食台灣嘢點小得紅燒牛肉麵,麵、牛肉份量大方,湯底下過功夫先甜後辣帶小小麻,蘿蔔恰好吸收麵湯味道。我們帶著小孩,職員介紹清燉牛肉湯麵,麵質滑有口感足夠份量。湯底清甜,據說每天用上百斤牛骨每日新鮮淆製湯底。試管鹽酥雞, 基本的鹽酥雞配合試管座上不同味粉, 增添樂趣也增添味感。椒鹽、梅粉、孜然粉極出色。主體鹽酥雞不失身份,酥脆薄皮,肉質厚滑, 即是放涼了也不會泛油,絕不膩口。最後追加蜂巢牛肚拌麵,熱辣辣無湯拌亦不感到乾旱,麻麻辣辣牛肚不痴牙,青瓜絲菇類帶出層次口感👍🏻來一杯台式飲品-珍珠奶茶,珍珠包著濃厚黑糖味,珍珠有口正是台灣口味。棒著滿足的肚子離開,唔

店家介紹-刈包,

喂…乜成籠點心咁嘅?棒上枱溫馨提示趁熱食。

前菜手拍青瓜,酸味帶甜,口感極爽口。

糖醋豬軟骨,肉滑骨軟,以菇類墊底吸曬啲汁另一風味。

棒著滿足的肚子離開,唔洗去台灣都食到美味台式菜,路經附近都係唔錯嘅選擇