2020-08-11
去尖東開完會,時間尚早諗住去附近K11 Musea行下,一心想去試幸福pancake,點知long queue🤦🏻♀️目測起碼要等半個鐘以上,估唔到疫情都甘多人排。唯有附近再行下,睇下有無cafe之類坐下食個tea。Search下openrice隔離K11商場既餐廳都多選擇,一於去行下啦。停一停,睇下menu先👀 Hmm...好快已經鎖定目標,試下個pancake set😜個pancake賣相已經深深地吸引住我😍 :::✨好啦,入返正題先✨::: 我同bf分別order左一個pancake set同珍珠芋圓奶蓋仙草set share。Tea set包一杯凍/熱飲,我地叫左一杯凍同一杯熱既既桂花胚牙米水。桂花既香氣沁人心脾,留下清甜甘香既餘韻,甜而不膩。而米水亦都係健康之選,係唔錯既選擇👍🏻餐廳環境舒適、寬敞。「稻埕」係以追尋「那些年的古早回憶」作為理念。裝修既風格偏向古典優雅,係一個幾chill既好地方!♠️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶雪糕Tea set ⚪️🔸💲108賣相真係無得輸😍 好中意隻星空碟吖!✨首先講下個pancake,濃厚嘅蛋香同奶香,口感就好似棉花糖
:::✨好啦,入返正題先✨:::
♠️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶雪糕Tea set
⚪️
🔸💲108
賣相真係無得輸😍 好中意隻星空碟吖!✨
首先講下個pancake,濃厚嘅蛋香同奶香,口感就好似棉花糖一樣咁鬆軟。微暖既Pancake加上凍凍地嘅抹茶雪糕,冷暖交替,好正吖💛 稱得上係幸福嘅感覺!🥰
至於黑糖既份量,就返個人既喜好隨意淋上pancake就可以。珍珠既份量有啲over,而且食多少少都覺得好滯,所以個人認為食幾粒好啦🤣
抹茶蕨餅口感煙韌,茶味都幾香濃!至於抹茶雪糕有驚喜!抹茶味都幾濃,而且有淡淡回甘👍🏻
整體而言,足料又抵食!
⚪️ ⚪️
🔸💲58
賣相方面係幾吸睛既😍 先講下芋圓,口感煙韌 可惜唔係好夠味。豆腐花同奶蓋,一甜一鹹又幾夾,奶蓋既鹹香無蓋過豆花既豆香。
仙草份量略少,如果份量多返少少 取代埋珍珠就好了。🍓雖然只係裝飾,通常大家都唔會expect太多,但都幾甜唔酸 反而有衝擊味蕾嘅作用。
整體黎講,有啲似台灣綜合芋圓湯 咩配料都有啲,滿足哂大家既口味😜