2019-05-01 118 瀏覽
最近同朋友傾計,發現而家好多工廈都有好多特色餐廳,於是就開始上網搵睇吓有咩好野食。上網搵到一間叫1988,睇個名以為係西餐廳,原來係食泰國菜,諗住好耐無食泰國小菜,就決定試吓。去到時間餐廳全間坐滿客,好彩慣性有訂位,等咗幾分鐘就有枱。同朋友商議咗一輪後,點咗泰式炸蝦餅、沙嗲串燒、燒稔肉、炒椰菜苗同埋脆脆雞翼。先上咗碟炒椰菜苗,其實係第一次食,感覺同普通椰菜味道分別不大,但就好新鮮,而且好有鑊氣嘅感覺。跟住黎個蝦餅,蝦餅是即炸,入口香脆彈牙,蝦膠要打得好才會有這樣的口感,值得一試。再黎個燒泰式蠟腸 - 燒稔肉,一向都鍾意食稔肉,但香港唔係間間泰國餐廳都會有,見到餐牌有嘅話一定會Order,今次亦不例外。呢到嘅稔肉同平時食開感覺有D唔同,肉質鬆軟少少(平時食開感覺好實,真係似蠟腸嘅感覺),而且食落感覺入面有D軟骨,豐富咗食落去嘅口感,再加埋辣椒同點埋泰式辣汁,送啤酒一流!到個串燒上枱,我唔鍾意食豬,朋友唔鍾意食雞,所以Order兩雞肉兩豬肉,肉就無咩特別,主角其實係個沙嗲汁,好香濃沙嗲味,Yummy!到最後上埋碟脆脆雞翼,外層好香脆,入面嘅雞肉好滑今餐叫多咗,每樣都有都食唔哂,平時食唔哂都

去到時間餐廳全間坐滿客,好彩慣性有訂位,等咗幾分鐘就有枱。

到最後上埋碟脆脆雞翼,外層好香脆,入面嘅雞肉好滑

今餐叫多咗,每樣都有都食唔哂,平時食唔哂都會有得佢,但今餐覺得樣樣都好好味,所以打包留返第日返工帶飯
2019-04-25
5 分鐘 (堂食)