2009-11-30
喺 cwb 食飯食到悶悶地,加上搭返屋企個架巴士嘅總站又喺大坑附近,所以就喺 iphone 度用 openrice app 搵搵有咩好食~ 自從早幾個月去完新加坡之後,就成日心郁郁想食啲新加坡嘢,所以就嚟咗呢間~個二人 set 入面 d options 幾 okay,加上價錢合理,所以就揀左個二人餐。估唔到我隻佬仲有空間想食個炒蘿白糕,好,照嗌~首先送上檯竟然係個肉骨茶,連埋個爐一齊上,唔錯唔錯。一路等佢滾,個三文魚撈起都送到嚟。portion... 比較細... 同埋明明係一個二人餐,點解係三塊三文魚呢? anyway... 都係個 starter 唶。中途個炒蘿白糕送到,正正常常啦。無耐個魚餅到送到上嚟,見到真係岩岩煎起(因為夜?我地係最尾一檯客)。個魚餅咬口好,味道都唔錯。之後個叻沙同埋馬拉盞炒菜都嚟咗。個叻沙湯底幾好,夠香亦夠辣,食完引唔住飲多兩啖~ 料算多(不過好似冇豆卜?﹗),入面隻蝦已經剝咗中間啲殼,仲要幾彈牙,唔「梅」喎~返返去肉骨茶,可能我都係比較鍾意新加坡式嘅肉骨茶(即係胡椒 + 蒜味重),所以冇乜特別 comment。不過入面 d 肉都算均真,起碼有兩三舊係
返返去肉骨茶,可能我都係比較鍾意新加坡式嘅肉骨茶(即係胡椒 + 蒜味重),所以冇乜特別 comment。不過入面 d 肉都算均真,起碼有兩三舊係 rib(我真係食過啲俾唔知乜野骨你嘅肉骨茶...)。油炸鬼嘅份量係驚喜,唔係求其俾兩片你算數,啱晒我呢啲鍾意食麵粉嘅人~
甜品要咗 caramel panna cotta,又幾好食喎~ 不過唔知佢上面啲綠色一條條係乜嚟呢?
service 幾好(亦都可能係因為少人),加茶加得快,侍應們收碟個陣仲會幫你 reorganise 下檯面 d 餸~ 不過坐喺旁面疑似埋緊數個位 manager 就真係好麻麻,我哋問 waiter 甜品可唔可以揀晒兩種,人地都未出聲,佢已經搭嗲搶住答,仲要態度好麻麻﹗同個侍應 order 餐茶個陣,個 manager 仲要趕住去死咁,呢頭我哋講完,個頭就大大叫入水吧叫人整。喂,嫌我地阻住你收工咪早 d 講囉,唔駛咁嘅態度掛?﹗