2019-01-29
又去幫襯火水爐了! 不過今次只有我和朋友二人。未入餐廳,已經見到好有懷舊風情既招牌。由地下行上餐廳既樓梯兩旁都充滿著獨特既海報同廣告,聽住80年代既音樂,彷彿行入左條時光隧道。 餐廳既裝修、佈置都充滿著7、80年代既風格。當然餐廳內部都放左好同餐廳名一樣既火水爐。當然依啲火水爐只係擺設,實際都係用電磁爐既。😂第一樣上枱嘅就係花膠雞煲,不過呢樣要訂位先有,所以作為精明嘅消費者,一定要book位先啦😂。呢個雞煲,我地就叫左bb辣,醬汁夠惹味,雞件夠大(呢樣真係好過嘟品雞煲好多)又多配料,好似紫洋蔥,芹菜等,索左d汁,好味👍。最重要係花膠,算厚身又分量足夠,為雞煲加唔少分!作為贈品,我就覺得呢個煲真係好有誠意。 食到咁上下,店員就幫我地將未食完嘅雞另外舀起,之後就準備上火鍋。打邊爐嘅靈魂點少得個湯底。今次嗌左個宮廷藥膳鍋,感覺好養生😂。端上嚟嘅時候又真係好勁藥材味,望一望就見到d真材實料啦,有杞子,白芍,當歸等。飲落味道都幾好,配d牛肉、海鮮都唔錯架。食物方面,我地就點左牛小排、珍寶肥牛同d響鈴,炸魚皮,菜咁。當然唔少得海鮮拼盤:有蝦、脆肉鯇、蜆、墨魚膠、桶蠔。先講牛肉,牛小排嘅肉味的確比肥
先講牛肉,牛小排嘅肉味的確比肥牛濃郁d,咬落去肉質更有口感。但如果你鐘意食甘香嘅脂肪,就梗係食肥牛。
海鮮方面,蝦用竹籤串好,方便食客撈起。新鮮既唔單止蝦殻易剝,而且咬落口感結實,的確係令人食得津津有味。 除左蝦,仲有蜆,蜆肉咬落冇沙,蠔既size亦夠哂份量。
食左咁多肉,最岩就係食返啲蔬菜消下滯。蔬菜既選擇都好多,我地就叫左唐生菜、白菜仔、金菇等等。
順帶一提只有罐裝汽水係任飲。
任食火鍋絶對可以食飽飽,而且鍾意既野食仲可以叫多幾款添。