2020-08-03 429 瀏覽
今日因為工作入左觀塘, 醒起觀塘有間茶餐廳的多士, 被人吹捧得天上有地下無,又內脆外軟,又話心機之作, 又全港首創,所以雖然落雨兼唔順路,都要專登兜路過去食,心中祈求唔好再中伏。 去到嗰陣大約4 點左右, 得兩三枱客,所以唔洗等可以即刻量體溫就就坐。入去經過佢哋個文武吧個陣,笠到個師傅係度整緊佢哋個招牌菜「蔥花蛋多士」, 估佢哋應該係即叫即整,因此都放心啲(因為睇食評, 因為人話個多士微温,似係整定。)坐低就即刻同呀姐落單, 等左5分鐘左右就有個食 一上枱,見到個樣都係同啲人講嘅大致相同, 一塊厚麵包烘完中間剖開一半揸牛油,然後夾住個厚厚的蔥花炒蛋。中間個蔥花炒蛋餡的確好厚但點解個多士一邊厚一邊咁薄,突登咁切的嗎?好多蔥花,蔥味濃食完之後,只係覺得同普通多士無咩分別🤔🤔唔會話外層特別脆,入面好軟熟,就係一塊普通烘左的方包。中間蔥味係好濃, 但係個人覺得偏鹹。最緊要係, 個多士真係微温,同平時食多士個温度真係有差別,唔通師傅要等個包凍少少先切開,所以個蛋同包都凍左唔係熱辣辣🧐?總結, 無咩特別, 唔會突登再去😆

坐低就即刻同呀姐落單, 等左5分鐘左右就有個食

中間個蔥花炒蛋餡的確好厚
蔥花蛋多士

但點解個多士一邊厚一邊咁薄,突登咁切的嗎?

好多蔥花,蔥味濃
蔥花蛋多士

中間蔥味係好濃, 但係個人覺得偏鹹。
總結, 無咩特別, 唔會突登再去😆
2020-08-03