2012-06-25 56 瀏覽
難得8:00am係上環一帶, 就到老字號蓮香樓飲早茶. 未去之前都已有心理準備這種舊式酒樓不會太乾淨, 可惜現場環境比想像中還要差. D杯杯碟碟一定要自己洗乾淨, 唔係用滾水沖二三下就算, 一定要大力摔摔摔! 尤其是d碗仔, 冇一隻係唔會有漬, 佢仲要係乾左黏住一舊硬哂, 好肉酸 d水又熱又滾仲要自己出力洗, 真係未食都已經唔開胃! 食物方面, 好彩有兩個朋友仔出去攞點心, 唔駛同人迫. 但坐係到都不是十分自在的, 你要好小心抱住自己個袋, 身體盡量唔好觸碰到任何東西, 因為椅 (有d椅背係破損哂), 地板, 牆身甚至鼓油樽都會見到d污漬的, 真係要好小心先得! 豬膶燒賣 – 冇食 白糖糕 – 不是特別好食, 面頭仲見有兩粒黑點, 要挑走先好食粉果 – 過鹹, 皮厚蝦腸 – 蝦ok爽, 但皮太厚, 唔滑, 鼓油唔香, 未食過咁難食既腸粉鮮竹卷 – 冇蠔油味, 同出面食果d 有d唔同, 味道怪怪的但又未至於唔好食馬拉盞 – 雖然得一丁點蓮蓉, 但已經覺得係全檯至美味既點心, 夠熱又夠香, 好味! 3個茶錢加埋around $120, 不是好平, 但以此食物質素, 環境衛生… 我搵
d水又熱又滾仲要自己出力洗, 真係未食都已經唔開胃!

豬膶燒賣 – 冇食
粉果 – 過鹹, 皮厚
3個茶錢加埋around $120, 不是好平, 但以此食物質素, 環境衛生… 我搵唔到理由再幫襯囉,

既然嚟懷舊一番, 同場加映小時候係酒樓玩得小玩意 – 摺星星

2012-06-23