2014-03-03 673 瀏覽
等了又等,終於來到《甜品工房》喇!當每次行經都見到門前一大堆人等位,就算想食,但睇見咁嘅情形都係走把啦,我就最憎等位架喇,要我比錢仲要等,真係寧願唔食,不過生日就去啦。我地 2210來到等,也要等15分鐘先入座,好彩早一步添,因為之後更多人等。其實甜品款式唔算太多,分幾種,每種約有3~4款,不過我就當然唔使揀啦,一定係食「宇治金時」,而佢都要諗咗陣先決定要「紫醉之迷」,貪佢有提子冧酒雪糕喔。佢的「紫醉之迷 The Joy of Party」$47材料:提子冧酒雪糕/粟米片/椰果/巨峰脆珠/軟雪糕先來的係「紫醉之迷」,自家製的冧酒提子雪糕軟滑,紫色的巨峰脆珠微甜少少酸咬落口感好得意他好味,粟米片都係咁上下,賣相係幾靚仔,但睇落價值$47嘅分量唔算好大,材料他不太多,都幾貴。我的「宇治金時 Ujikintoki traditional japanese style dessert」$50材料:宇治抹茶汁/自家製紅豆雪樽/日本紅豆/小丸子最頂層有2塊自家製紅豆雪樽,充滿奶味但紅豆味冇乜;另半邊面層鋪滿豆豆紅豆夠煙韌少甜,淋上花奶就過甜了;小丸子都係煙韌冇味的喇,最可惜係抹茶味偏淡,真係太淡,
等了又等,終於來到《甜品工房》喇!
佢的「紫醉之迷 The Joy of Party」$47

材料:提子冧酒雪糕/粟米片/椰果/巨峰脆珠/軟雪糕
「紫醉之迷 The Joy of Party」$47

材料:宇治抹茶汁/自家製紅豆雪樽/日本紅豆/小丸子
最頂層有2塊自家製紅豆雪樽,充滿奶味但紅豆味冇乜;另半邊面層鋪滿豆豆紅豆夠煙韌少甜,淋上花奶就過甜了;小丸子都係煙韌冇味的喇,最可惜係抹茶味偏淡,真係太淡,而且刨冰好快溶,我已經食得算快,但未到一半已經開始飲冰水咁,以前係麻布茶房食都唔會咁嘅,總括來道,呢個味道同分量都算好,比食「紫醉之迷」抵一點點。

2014-03-01
15 分鐘 (堂食)
$97 (宵夜)
慶祝紀念
生日