2017-09-10
Bigger Burger Café顧名思義就主打漢堡包,亦有提供意大利飯同意粉,初試呢間店當然就系要食呢到既招牌菜啦。裝修有特色,餐桌鋪滿七彩馬賽克磁磚,牆上一側掛上外國歌星既相片同埋黑唱片,另一側系油畫,光線較沉,帶點懷舊既感覺。餐牌手工啤酒好吸引我地就叫左藍芝士煙肉漢堡、啤酒罐安格斯漢堡。藍芝士煙肉漢堡$88,烘烤香脆的漢堡包口感好鬆軟,藍芝士香濃獨特既味道Mix埋個漢堡好特出,但一D都唔奇怪。牛肉肉質鮮嫩,而且最緊要既係,處理牛肉果陣唔會用太多調味料,食落塊漢堡扒係極重牛肉既鮮味,有沙律做伴菜,特調黑醋汁(應該係紅酒黑醋),減輕油膩感。啤酒罐安格斯漢堡$108 ,比佢個新奇特別既名吸引左,”啤酒罐”有冇啤酒?包同肉系分開上,肉份量超級多,幾塊煙肉包圍住7-8成熟既安格斯牛肉,好Juicy,配搭新鮮既蕃茄蔬菜,清新消滯。加$25可以升級薯條,份量增加,同埋有三款口味選擇:墨西哥辣肉醬/酸忌廉煙肉/黑松露芝士。墨西哥辣肉醬薯條,薯條再經焗製令到薯條變軟,如果鍾意食軟薯條既可以揀呢個。而辣肉醬既醬料都幾夠份量,味道濃之餘,醬料都夠我地點薯條。而酸忌廉煙肉薯條,份量同一樣咁好多,薯條外
另一側系油畫,光線較沉,帶點懷舊既感覺。
餐牌
我地就叫左藍芝士煙肉漢堡、啤酒罐安格斯漢堡。
藍芝士煙肉漢堡$88,烘烤香脆的漢堡包口感好鬆軟,
藍芝士香濃獨特既味道Mix埋個漢堡好特出,但一D都唔奇怪。
有沙律做伴菜,特調黑醋汁(應該係紅酒黑醋),減輕油膩感。
配搭新鮮既蕃茄蔬菜,清新消滯。
而辣肉醬既醬料都幾夠份量,味道濃之餘,醬料都夠我地點薯條。
而酸忌廉煙肉薯條,份量同一樣咁好多,薯條外脆內軟。
酸忌廉清清地,唔會太膩。
食完漢堡包已經飽哂,薯條食吾哂,可以話大食夾抵件,最重要系食物質素有水準。