2021-03-03
海之戀最近越開越多新餐廳,今晚就同男友黎覓食😆經過鼎爺呢間燒味店,之前睇佢節目都覺得佢煮野方式好傳統好細膩令人好欣賞👍👍 而呢間價錢比較大眾化,仲要無味精,所以決定試下😆環境好光猛明亮,感覺舒服~我哋叫咗個燒鵝拼叉燒飯少飯,溫泉蛋四寶飯少飯,豬油菜心,鮮果窩夫配北海道5.0牛奶雪糕, 熱鮮檸檬薏米水同埋馬騮搣烏龍芝士奶蓋😎燒鵝係用鮮果醃製,一直都聽講用新鮮水果醃肉有好多好處,食落真係好重果香味,肉質鬆化,皮香脆但唔肥膩,配埋自家製柑橘醬更香更開胃😋😋叉燒同平時食開嘅口感比較唔同,外層係一絲絲,裡面肉質比起出面食到既淋,唔駛趙好耐亦唔會痴牙😁燒腩肉好有層次,塊皮勁脆!新鮮整既燒味真係無得輸🤤溫泉蛋整得好好,勁滑,成碟蛋倒落去啲飯度個蛋黃都無穿👍我用黎撈飯之後男友一試就話好香蛋黃味,應該係用日本靚蛋😂窩夫超厚超大份,好濃郁既蛋香味,雪糕好重奶味,士多啤梨同藍莓都好甜,食落唔會好膩😋薏米水出奇地大壺😂😂 另外仲畀咗細細杯黑糖可以自己調味👍芝士奶蓋揀左烏龍茶底,好清香,奶蓋又濃又滑👏👏走果陣見到隔離三位女士叫左三個燉湯,都好似好正🤣🤣 下次試埋鼎爺既湯水先😎
環境好光猛明亮,感覺舒服~
燒腩肉好有層次,塊皮勁脆!新鮮整既燒味真係無得輸🤤
薏米水出奇地大壺😂😂 另外仲畀咗細細杯黑糖可以自己調味👍
芝士奶蓋揀左烏龍茶底,好清香,奶蓋又濃又滑👏👏