2021-07-14
好耐都冇嚟過南區呢邊,原來依家西村街市裝修得好靚。正正喺西村街市樓上一層,開咗間有冷氣嘅大排檔,啱晒而家夏天同朋友食飯吹水又有冷氣。見到呢個特價餐牌覺得超級抵,點都要嗌返一樣先。金沙黃金蝦 (必試價: $38)呢個價錢真係性價比相當高,鹹蛋黃包住啲蝦再炸過,食落去啖啖鹹蛋香味,每隻蝦都炸得啱啱好,可以連殼食埋,尤其是個蝦頭咬落好正。脆皮炸大腸 ($68)去食大排檔點少得呢個脆皮炸大腸,炸得脆卜卜,咬落去入面又有少少肥膏,正正係大腸嘅精粹。招牌白胡椒蟹 ($498)一上枱嘅時候已經非常之香,餐廳員工再淋埋白胡椒汁上去,聽到啲鐵板聲都覺得正!仲要成隻蟹都好多肉,望吓蟹鉗真係勁大嚿肉,非常之好食。蒜蓉粉絲蒸蟶子 ($168/4隻)非常新鮮同埋蒜蓉豉油調味得好好,粉絲索晒啲汁,夾起粉絲同蒜蓉蟶子一齊食絕對係人間美味。馬拉盞炒通菜 ($78)估唔到份量咁多,用馬拉盞炒到成個通菜好香好惹味!乾炒海鮮河粉 ($98)不嬲都好鍾意食闊既河粉,呢隻佢吵完好滑好彈牙,上面仲有蝦,青口同埋魷魚,正正!西瓜冰沙 ($42)最後夏日炎炎梗係要飲番杯冰沙,成杯係用真西瓜同冰打嘅,好清甜好解渴。
見到呢個特價餐牌覺得超級抵,點都要嗌返一樣先。
金沙黃金蝦 (必試價: $38)
脆皮炸大腸 ($68)
招牌白胡椒蟹 ($498)
蒜蓉粉絲蒸蟶子 ($168/4隻)
馬拉盞炒通菜 ($78)
估唔到份量咁多,用馬拉盞炒到成個通菜好香好惹味!
乾炒海鮮河粉 ($98)
西瓜冰沙 ($42)