難得聖誕一班人放假,就湊夠幾個姊妹一齊去半山既Tea saloon食個聖誕主題既tea!呢間店開左唔夠一年,之前都有聽過朋友去過,覺得幾有特色,不過自己就一直未試。我地又想聖誕節揀個特別少少既地方tea下,唔想成日都係石屎森林入面既酒店咁悶,於是就book左呢度。地點位於近半山 (好近孫中山紀念館),可以係半山扶手電梯一直搭,上到去有座清真寺附近,中環上去大概10分鐘就到。紅假中環都仲係車多人多,上到去半山,成個感覺唔同哂! 人少,又靜,好舒服。去到卑利街,轉角就看到一個夢幻紫色既大門。穿過門前小庭園,裡面係充滿夢幻感既紫色花紋牆紙,西洋風的裝潢和掛燈都佈置得很有心思。我地一行8個人,店員帶我地入到裡面既一個桃紅色的半開放小房間 ,旁邊有棵好浪漫既聖誕樹,中間有盞布藝吊燈,播住聖誕歌,好有氣氛。店員遞上聖誕menu,可以揀多甜品既ladies set,或者係多咸點飽肚一點既gentlemen's set。我鍾意食甜品,所以就揀左lady,有朋友到tea time連飯都未食,就揀左gentleman set。tea set飲品方面,選擇有很多,有西紅茶亦有現煮的茶,我同幾個朋友都揀左玫瑰

去到卑利街,轉角就看到一個夢幻紫色既大門。

tea set飲品方面,選擇有很多,有西紅茶亦有現煮的茶,我同幾個朋友都揀左玫瑰烏龍。有朋友就揀花茶。還有店員介紹了一款好像earl grey但有花香的茶,叫mdm grey,朋友飲過都幾鍾意。
Ladies' Christmas tea set
聖誕特色的甜品 :)
Tea set來了。就咁睇到個樣都好興奮,顏色豐富,尤其是上面頂聖誕帽同埋小木頭。

先吃咸點,比較喜歡三文魚鵪鶉蛋多士,多士很脆,鵪鶉蛋滑滑的,外層包住煙三文魚,上面還有魚子,鹹鹹的很可口。

這裡的scone是玫瑰味的,配以奶油香的cream和玫瑰醬,頗有特色的。Scone的質地不太濕不太乾,表面略脆然後裡面較鬆化。

甜品有幾件都好有聖誕感覺。底層的玻璃杯杯,是紅梅mousse,白色的mousse好像棉花糖的味道,好似軟綿綿既雪人咁。
朱古力小木頭
朱古力卷成的小木頭細細粒幾得意,外層的朱古力是脆的,脆面的朱古力夾住軟身的蛋糕,層次分別。

食完比較甜既雪花造型mince pie,再食粒士多啤梨聖誕帽清返少少,飲多幾啖茶,已經好飽飽~

2013-12-26
聖誕節
Ladies' Christmas tea set
聖誕特色的甜品 :)
朱古力小木頭