2018-08-15 20 瀏覽
今日放工返大學攞返啲嘢,之後就有朋友話聖士提反里,有間日本餐廳啲嘢食唔錯。就帶咗我去。和式嘅裝修感覺好舒服。首先叫咗個刺身先廣島蠔,甜蝦 。廣島蠔嘅海水味唔太重爽口新鮮,再加埋廚師自家制酸汁一齊食好味道!個酸汁出面食唔返。燒物就揀咗-赤雞腎/雞軟骨/秋葵 雞腎燒到個皮脆脆地,但係肉質一啲都唔乾。雞軟骨燒到金黃色,加少少調味,送啤酒一流!秋葵加上七味粉又香又野味,我最鍾意食~茶碗蒸蛋-帶有柚子香味,蛋汁調較同埋蒸煮時間廚師都做得好好,個蒸蛋同豆腐一樣滑。加埋海鮮一齊蒸,鮮味無比。時令松葉蟹肉壽司-呢個係壽司師傅推介,厚厚嘅松葉蟹肉加埋晶瑩剔透嘅酸汁啫喱,賣相都攞滿分。一食落口,成個口腔都係蟹嘅鮮味,加埋帶微酸嘅啫喱,如果下次嚟一定要再食。小肌魚卷-呢個係一個比較重味嘅卷物,入面有酸薑 紫蘇葉,加埋自家制嘅黃色酸醬。層次感好多,味道又幾配合到魚嘅味道!good~茶壺湯-飲返個湯先,呢道菜味道會淡一啲,清清地嘅上湯加入海鮮,唔錯!蟹膏炒飯-呢個炒飯一定要食,每粒飯都有蟹膏嘅味道,飯炒得乾身,加埋蟹柳洋蔥。如果鍾意食蟹嘅朋友仔,記得留肚食呢個飯。