2018-04-12
上星期朝早喺The One睇完逆權公民,睇完就返左旺角食養生殿。今次係第二次食,第一次係幫襯荃灣店(但係大鴻輝逗留好似有點令人不安,成日諗火爉唔個知點走),所以決心轉戰其他分店。兩次都係lunchtime食,因為佢d野食都唔平,如果冇半價會食到變窮_ 。我地照樣order左美人鍋同養生鍋 ($188)美人鍋湯底係用原隻烏雞、杞子、南棗同金華火腿制;而養生鍋就用藥材同人蔘煮成。兩個湯底都好足料,好濃郁同滋補,為免影響味道,我地每次都會先飲湯,再食下紅薯粉先再淥肉同響鈴。由於唔算餓既關係,我地只係order左手工丸、響鈴、金菇、鴨血、紅薯粉同Q菜。手工丸有五款,個人覺得芝士牛丸同蝦丸尤其美味。響鈴是餐廳炸的,所以好新鮮同唔會有油膱味。平時食鴨血都係配麻辣鍋,但原來配唔辣既都係好食,因為佢唔腥而且又滑又嫩。至於金菇因為係日本產既關係,好味就唔洗講嫁啦。紅薯粉同Q菜都是基本的啦。總括係唔錯既一餐,加上餐廳比較靜,枱之間密度唔高,好適合hea,最後我地響度坐到6:30pm先走,埋單500蚊,又飲埋啤酒,算OK。
我地照樣order左美人鍋同養生鍋 ($188)