2021-05-05
約左個舊同事星期六放工後係荔枝角公司附近聚一聚,原本諗住飲茶既我地去到哩間馬師傅菜館,坐低後見到隔離枱既燉湯好似幾大盅同唔錯,反正同事唔齊腳,得兩個人,我地就決定各自叫個午市特價套餐配燉湯飲下餐廳格局似傳統舊式酒樓,地方大又闊落,燈火通明,每張枱都係圓枱形式,方便大家圍埋傾計,大家都容易聽到餐廳伙計幫我地落單前開左壺潽洱茶等我地一邊吹水一邊等食,朋友叫既秘制分蹄飯先到,除左分蹄同白飯,仲有些醃蘿蔔,食完好開胃,分蹄每片都切得好透薄,方便咀嚼燉湯送上:不綉剛內膽外再用膠兜做多層分隔熱力,保溫之餘飲用時又唔會盪到手,考慮周詳,打開個蓋,蒸氣冒出,熱騰騰,畢起好多湯揸係裡面,有元肉、豬肉、雞腳、黨參等藥材,味道適中,唔咸。我叫既汕頭炒米都放到枱上,汕頭炒米當中有魷魚,可能因為汕頭是近海,所以就以魷魚作代表,魷魚切成幼身,加入炸蒜、菜絲混合一起炒,鑊氣夠。