2022-01-01 681 瀏覽
星期六去西環探朋友,順便一齊食餐午飯。朋友帶左我去佢屋企附近嗰間新開嘅「4號烤吧」,餐廳佔地甚廣,環境寬敞闊落,用餐空間開揚舒適。睇左門外嘅餐牌,原來呢度係間主打烤魚、雞煲同串燒嘅餐廳,不過午市亦有套餐供應,有涼菜、暖菜、熱菜,另外亦有車仔麵、淨餸等 ,選擇好豐富。我哋點左酸菜魚片窩 ($78) 同 東莞佬雞煲 ($78),一個配魚湯米線,而另一個就配菜飯,每個套餐都會包泡菜一碟及飲品一杯,如果想轉特飲則需另 +$8。點完菜後,店員隨即送上兩個 Gas 爐,待魚窩滾熱後,立即一嚐,湯頭濃香夠熱,酸味撲鼻,油潤但又不會很膩。魚片新鮮嫩滑,切至厚薄適中,入口完全冇細骨,令人食得放心。酸菜同魚片嘅比例亦啱啱好,加上吸盡湯味,吃起來爽脆酸醒。至於另一客雞煲,亦同樣叫人回味,雞件份量十足,肉質很滑溜,既入味又軟腍,加上秘製醬汁,非常惹味,食完好暖胃。飲品點左水蜜桃 QQ (+$8) 同 黑加侖子 QQ (+$8),兩杯都好好飲,酸甜醒胃、果香怡人,內有不少蒟蒻啫喱粒,色彩繽紛,令人賞心悅目。