2018-08-20
元朗出名多平價Omakase,我同朋友專程入去元朗食午餐,今次就揀咗呢間鮨一心。餐廳有吧枱同四人枱選擇,我地午市去到都冇乜人,所以揀咗坐吧枱,可以一邊食一邊望住師傅整壽司。前菜——吞拿魚 & 溫泉蛋 呢款日式溫泉蛋啫喱凍湯味道很特別,溫泉蛋有很濃的蛋味,令人一試難忘。我們點了十貫壽司午餐,由壽司師傅依照當天食材的新鮮到而決定有什麼壽司,每次吃廚師發辦都懷着一顆期待的心情。基本上,壽司師傅已經為壽司調味,所以不用沾鼓油,每次吃都有驚喜。鯖魚壽司有驚喜!平時食鯖魚壽司都會覺得有啲腥,但係呢度既鯖魚壽司完全冇腥味,反而食到鮮甜味道,可能因為食材新鮮嘅關係再加上師傅預先調味。甜蝦壽司甜蝦鮮甜,驚喜不大。三文魚籽軍艦三文魚籽軍艦超級新鮮,擺入口成咀都係鮮甜嘅味道,啲飯同紫菜中和左三文魚籽甜膩感。瀨尿蝦壽司第一次食瀨尿蝦壽司,估唔到瀨尿蝦都可以用來整壽司。瀨尿蝦壽司口感鮮甜多汁,加上師傅特別調製的醬汁,正。吞拿魚軍艦配醃蘿蔔吞拿魚茸非常肥美,而且份量十足。師傅可能怕吞拿魚茸太肥美會令人有油膩感,所以加上了特別醃製過的蘿蔔,即時消除油膩感。中拖羅壽司每次去日本旅行一定會食拖羅壽司,呢度嘅拖羅超級新鮮
前菜——吞拿魚 & 溫泉蛋
鯖魚壽司
甜蝦壽司
甜蝦鮮甜,驚喜不大。
三文魚籽軍艦
瀨尿蝦壽司
吞拿魚軍艦配醃蘿蔔
中拖羅壽司
每次去日本旅行一定會食拖羅壽司,呢度嘅拖羅超級新鮮,拍得上喺日本食嘅拖羅壽司。拖羅隨着口腔的溫度溶化,滿口都是油脂香味,很懷念在日本大吃大喝的日子。
海膽軍艦
海膽軍艦鮮甜美味,令人念念不忘。
十款壽司不能盡錄,食到最後還有熱湯和飯後甜品。平時食一次廚師發辦嘅晚餐都要四位數字,以400蚊的價錢可以吃到具有日本風味的omakase嘅午餐,真係物超所值。